Inpolitics informeaza: O mizera diversiune electorala: Lacrimile Mamei!
(Autor: Ion Cristoiu)
Celor care nu m-au urmarit marti seara, la B1Tv, pronuntandu-ma despre textele postate pe Facebook de Carmen Gigina, mama politistului Gigina, reactie la decizia Senatului de a nu-i ridica imunitatea lui Gabriel Oprea, ceruta de DNA, le pun la dispozitie textul. Asta deoarece site-urile Diviziei Presa s-au grabit sa reproduca schilodit dialogul meu cu Silviu Minastire pentru a le iesi smecheria:
- Silviu Manastire: Mama politistului a scris un text emotionant si tulburator intr-un fel. E o noua tema de dezbatere.
- Ion Cristoiu: Nu vreau sa va suparati, din punctul meu de vedere mama politistului ar trebui sa taca, pentru ca.
- Manastire: De ce sa taca?
- Cristoiu: Pentru ca trebuie sa taca. In asemenea cazuri taci. Deja e prea activa pe scrieri, in presa. Vorbesc serios, vorbesc ca un om, nu stiu ce varsta are, banuiesc ca poate sa-mi fie fiica sau neam.
- Manastire: Da e revoltata de.
- Cristoiu: Domnu' Manastire, am o rugaminte, sint un om batrin, cunosc. E prea revoltata, iertati-ma! Te-ai revoltat o data, te-ai indurerat, acum incepe sa povesteasca, e cultivata. Daca nu stie, e manipulata intr-o directie politica. Poate sa fie si mama lui Iisus Christos, daca este manipulare nu este corect. Durerea fata de moartea fiului nu justifica politica, ea face politica. Pe Facebook, povesteste cum i-a taiat capul gata.
Din cate se vede, eu nu m-am pronuntat in legatura cu durerea mamei ca stare sufleteasca incercata in singuratate. M-am referit la scrierile publice ale lui Carmen Gigina prin care autoarea pretinde ca-si exprima durerea sufleteasca. Daca nu se manifesta public, Carmen Gigina n-ar fi devenit subiectul interventiei mele publice. In clipa in care ea s-a exprimat pe Facebook si, mult mai important, a devenit tinta folosirii de catre politicieni si jurnalisti, am considerat ca imi pot da cu parerea. E ca in cazul lui Eminescu. Ce incerca omul Eminescu in clipele de amor cu Veronica nu intereseaza pe criticul literar. Cand insa Eminescu publica poezii despre ce simtea el, textul, facut public, intereseaza pe criticul literar, care-l poate face pulbere. Din cate se vede eu am explicat de ce trebuie sa taca mama tinarului politist. Pentru ca in aceste zile, durerea ei (nu-i pun la indoiala sinceritatea) e manipulata in chip abject in batalia electorala deja inceputa. Stiu ce inseamna, din experienta de gazetar si din cea de cititor de Istorie, folosirea in batalia pentru putere a ceea ce s-ar numi Lacrimele mamelor. In februarie 1990, cind am pus la indoiala realitatea teroristilor din decembrie 1989, presa pro Iliescu m-a acuzat ca-mi bat joc de lacrimile mamelor tinerilor ucisi la Revolutie. Intre timp, a devenit o axioma ca de lacrimile mamelor si-au batut joc nu jurnalisti ca mine, ci regizorii Diversiunii care a fost Terorismul din decembrie 1989. Va mai amintiti Rapirea jurnalistilor din 2005? Am fost printre putinii jurnalisti care si-au permis sa ridice public semne de intrebare in legatura cu intreaga afacere. Presa pro-Basescu s-a napustit asupra mea pentru a ma denunta ca-mi bat joc de lacrimile mamelor celor rapiti. Repet, dintre toate manipularile politicianiste nici una nu mi se pare mai ticaloasa ca exploatarea durerii omenesti pentru reglarea unor conturi sau pentru cucerirea sau pastrarea Puterii. Despre uriasa Diversiune electorala care se anunta a fi tema de campanie PSD apara un criminal, am scris miercuri, 21 septembrie 2016, pe cristoiublog.ro. Textul respectiv face referire si la Manipularea Lacrimile mamei.
Miercuri, dimineata, inainte de a pleca la BAR, m-a sunat Dan Andronic. Dan Andronic e un fan Facebook. Spre deosebire de mine care, desi sint prezent zi de zi pe Facebook, nu urmaresc acest domeniu, nici macar pentru a vedea cine ma injura.
Dan Andronic ma sunase pentru a se incredinta daca eu spusesem vorbele de la B1Tv, deja umplute de scuipati pe Facebook. I-am spus ca da si i-am adus argumentul cu manipularea. Telefonul lui Dan Andronic m-a pus pe ganduri.
Asa cum am mai spus, aproape de 70 de ani si cu o experienta de jurnalist de 44 de ani, imi e indiferent cine si de ce ma injura. Din ianuarie 1990, de cind scriu aproape zilnic (de doi ani scriu doua texte pe zi), s-au spus despre mine atitea grozavii ca orice s-ar spune si s-ar scrie in prezent nu ma impresioneaza. Nu scriu nici pentru politicieni, nici pentru cititori. Scriu dupa modelul boului. De ce trage boul la jug si n-o ia razna sarind intr-un picior pe cimpiile cu floricele? Pentru ca e bou. De ce scriu eu pe gratis (ma costa in schimb administrarea) de doi ani un text pe cristoiublog.ro in fiecare zi, in loc sa merg la o bere sau la o taiere de mot? Pentru ca sunt un bou! Singurul lucru care ma face sa am tresariri e gindul c-am fost cumva nedrept cu cineva, despre care am scris. Asa se explica promptitudinea cu care public orice drept la replica. In cazul mamei lui Gigina, miercuri, dimineata, dupa telefonul lui Dan Andronic, m-a apucat indoiala. Si daca am fost nedrept? M-am apucat sa citesc textele napustite asupra mea. Si m-am convins c-am avut dreptate. Ca eram obligat sa-mi asum riscul de a denunta Diversiunea Lacrimile Mamei.
Unul dintre cele mai violente texte apartine unui membru CNA, Valentin Jucan. Sunt facut de distinsul nemernic, individ, sclav al unor politicieni mizerabili. La acuzatia ca sunt sclav al unor politicieni mizerabili, am tresarit. Valentin Jucan. Ce-mi spune numele asta? Si mi-am amintit. Pana in 2012, Valentin Jucan a fost membru PDL. Intre 2010 si 2012, a fost seful de cabinet al Elenei Udrea. Prin pilele puse de Elena Udrea a ajuns membru CNA. Cum adica? Eu, Ion Cristoiu, care n-am fost din 1990 pina acum membru al niciunui partid politic, care n-am fost seful de cabinet al nimanui, care n-am indeplinit nici o functie publica, sint sclavul unor politicieni mizerabili, in timp ce Valentin Jucan, tutarul Elenei Udrea a fost sclavul Sfintei Mucenite Filofteia? Inteleg ca in prezent Elena Udrea a devenit prea Cuvioasa Filoteia. Varianta in carne si oase, nu doar in oase. La vremea cind Valentin Jucan era seful de cabinet al Elenei Udrea, Elena Udrea era departe de Preacuvioasa de azi. Ba chiar departe de tot. Valentin Jucan scrie pe Facebook:
- Ieri, cind citeam cuvintele doamnei Gigina, simteam cum mi se ineaca sufletul. Cuvintele si imaginile descrise erau teribil de puternice. Pentru o clipa mi i-am imaginat pe ai mei parinti in aceeasi situatie, mi s-a taiat respiratia.
Ce l-a apucat pe Valentin Jucan? Nimic deosebit. Dupa cum a anuntat chiar el, Valentin Jucan vrea sa candideze pe listele PNL, aripa PDL. Da, lui Valentin Jucan i s-a taiat respiratia. La gandul ca s-ar putea sa nu fie pe listele PNL. Si, evident, pentru a plati deja tributul candidaturii, nu numai ca ma injura, dar si anunta un abuz:
- Cit timp voi mai fi in C.N.A. va asigur ca voi chema in fata Consiliului orice post de televiziune sau radio care i se mai adreseaza acestui individ spunindu-i maestru. Este o minciuna, o manipulare, o insulta pentru cei care sint indreptatiti sa li se spuna maestru. Este suficient sa i se spuna Cristoiu, fiindca de acum nu mai este un simplu nume, este un rang al netrebniciei.
Las deoparte faptul ca Valentin Jucan e membru CNA nu pentru a-si satisface interesele de candidat la candidatura pe listele PNL, aripa PDL. Vreau sa precizez insa urmatoarele:
- In mintea lui Valentin Jucan, de carator de poseta al Elenei Udrea, eu mor sa mi se spuna maestru. Nu mor sa mi se spuna asa. Ba chiar ma stinjeneste nitel apelativul. Pentru ca nu vad in el altceva decit un alt fel de a nu mi se spune Ion Cristoiu. Unii imi spun Nelu, altii Ionica, altii Sefule, altii Dom'profesor. Nu vad altceva in apelativul maestru, caruia Arghezi, ostil apelativului, ii zicea echivalent cu Mestere. Daca atacul lui Valentin Jucan m-a convins ca procedasem corect avertizind asupra Manipularii, interventia Codrutei Kovesi de la intrarea si iesirea de la CSM m-a convins si mai tare. Distinsa a recitat acelasi text cu virgule cu tot, atit la intrare, cit si la iesire:
- Este un vot politic care blocheaza justitia. In urma acestui vot, DNA nu mai poate sa stabileasca raspunderea penala a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpa. Deci, o mama ramine sa astepte.
Fata de aceasta declaratie, gen macanit prezidential, imi permit urmatoarele observatii:
- Codruta Kovesi n-are copii. Prin urmare, n-are cum sa stie ce inseamna durerea de mama. Chestia cu mama, e asadar o demagogie ieftina. Cererea DNA de ridicare a imunitatii a fost facuta in virtutea adevarului ca Procuratura descopera si ancheteaza infractiuni in interesul legii.
- DNA nu ancheteaza cazul Gabriel Oprea, pentru ca mama lui Gigina asteapta sa vada cine e vinovatul! Daca Gigina n-avea mama inseamna ca DNA nu mai ancheta moartea politistului?
- Mult mai important, naucitoarea invocare a mamei de catre sefa DNA m-a convins ca intreaga tarasenie e o mizera Diversiune de campanie electorala: Lacrimile mamei.
- O diversiune in care mama tinarului politist e folosita cu sau fara voia ei!
- Eu o inteleg pe mama politistului. In jurul familiei roiesc de anul trecut tot felul de corbi: politicieni, avocati, jurnalisti de tabloid. Sunt sigur ca spre familie au venit oferte din ambele parti. Si dinspre oamenii lui Gabriel Oprea si dinspre dusmanii lui Gabriel Oprea. In astfel de cazuri, corbii nu vad in durerea familiei altceva decit o ciozvirta de ros. Daca membrii familiei, tatal, mama tin la memoria tanarului politist bine ar fi sa evite pe cit posibil folosirea acestei memorii de catre hienele de tot felul. E sfatul unui batran care a vazut multe asemenea situatii, toate sfarsind prost pentru familii dupa ce hienele au halit prada.