arenait.net: TP-LINK TL-MR6400: router wireless 4G-LTE (scurt review) /by Darius J.
Dupa cum probabil v-ati dat seama, in ultima vreme sunt interesat tot mai mult de solutiile mobile de internet fix. Parte pentru ca sa am internet in masina, parte pentru ca o sa am probabil nevoie de asa ceva la o casa la tara. Asa ca am inceput sa studiez oferta, atat pentru routere cat si pentru abonamente. Azi va spun despre TP-LINK TL-MR6400. TP-Link are mai multe routere wireless cu modem 3G/4G in ele. Primul pe care am reusit sa pun mana a fost acesta si, desi nu e ieftin deloc, cred ca e cea mai ieftina varianta dintre toate, daca vrei o solutie si cu porturi LAN, nu doar una mobila - MiFi. Sa trecem la treaba.

Specificatii

Acest TP-Link este un router wireless care stie standardul b/g/n si are o latime de banda maxima de 300 Mbps - pe WiFi. Pe partea de 3G/4G (LTE) TL-MR6400 este destul de dotat, stie o gramada de frecvente si e compatibil cu orice retea mobila din Romania, inclusiv Digi Mobil 4G. Aveti mai jos lista benzilor suportate:
- 4G: FDD-LTE B1/B3/B7/B8/B20 (2100/1800/2600/900/800MHz) / TDD-LTE B38/B40 (2600/2300MHz)
- 3G: DC-HSPA+/HSPA+/HSPA/UMTS B1/B8 (2100/900MHz)
- 2G: EDGE/GPRS/GSM Quad Band (850/900/1800/1900MHz)
Din pacate, pe partea de LAN avem doar porturi 10/100. Ca atare, acest router nu va trece niciodata de 100 Mbps daca iti iei netul prin fir si vrei sa folosesti 4G-ul doar pentru backup. Iar cum acum internetul de peste 100 Mbps e foarte ieftin asta ar putea fi un dezavatanj.

Design si ambalaj

TP-Link face treaba tot mai buna la capitolul design. E valabil si in acest caz. Singura problema e ca pe cat e de aratos acest router pe atat de mult atrage praful, amprentele si zgarieturile superficiale. Fara sa-i faci nimic, dupa ce l-ai scos din ambalaj, se umple de toate de mai sus.

Instalare si folosire

Nu prea am foarte multe de spus aici pentru ca routerul asta se instaleaza foarte-foarte simplu. Am fost uimit cat de simplu il poti pune pe picioare pe 4G. Tot ceea ce trebuie sa faci e sa pui SIM-ul in el, sa ii dai drumul si sa astepti sa se aprinda toate becurile necesare -le vedeti in pozele de mai sus. Imi place ca poti vedea in timp real si puterea semnalului, in numar de liniute aprinse chiar pe router. Si asta e tot, poti intra pe reteaua neparolata creata la inceput si deja ai internet. Dupa care-l setezi ca pe un router normal - si da, recomand oricui sa-si schimbe numele predefinit si sa puna o parola. Ce nu am gasit e o optiune de fallback automat de pe WAN pe 4G, daca-ti cade conexiune cu fir. Insa se poate face manual. Schimbandu-i modul de lucru. Altfel, fiind un router 3G/4G ai cam toate optiunile ce tin de telefonie: citire sau trimitere de mesaje si, cel mai important, poti sa setezi o limita de trafic dupa cum doresti. Si cam atat, nu-s multe lucruri de precizat. In schimb, daca aveti dubii, puteti consulta manualul de instalare/utilizare aici.

Cateva teste si performante
Acoperire si semnal. Despre lucrurile astea nu va pot spune prea multe pentru ca locuiesc intr-un apartament cu doua camere, va dati seama ca aveam semnal maxim oriunde. Insa din experienta mea cu routerele TP-Link nu sunt probleme cu puterea semnalului.
Performante si teste. Ceea ce am facut, fiind foarte curios de performante, e sa pun cate o cartela de Orange, Vodafone si Digi (din pacate doar 3G, ca nu mai am 4G) in el si sa fac niste teste Speedtest. Rezultatele le vedeti mai jos. Nu cred ca are importanta in ce retea au fost facute, pentru ca depinde foarte mult de localizare.
In orice caz, va pot spune ca stau la ultimul etaj si semnalul pe 4G a fost cam 3 din 4 liniute tot timpul. Cu siguranta se putea un pic mai bine, dar n-a fost rau deloc. Viteza cea mai mare e obtinuta cu routerul conectat la internetul de la RDS, pentru comparatie. Dar chiar si asa vitezele au fluctuat - vedeti ca sunt doua teste cu 3 milisecunde la ping. Mi-ar placea sa am ocazia sa restestez routerul asta cu Digi Mobil 4G si intr-o casa cu minim un etaj. Poate se va intampla pe viitor.

Concluzie si disponibilitate
In concluzie, TP-LINK TL-MR6400 este un router bun pentru ceea ce a fost gandit: impartasirea unei conexiuni de internet 3G sau 4G direct de pe cartela SIM. E mai scump decat alte routerele de acest tip pentru ca are un modem incorporat, fata de altele care au doar un USB in care se introduce un modem. Costa intre 440 lei (PCGarage) si 500 lei (eMAG).