prosport.ro informeaza: Ce este PokemonGO, jocul care a isterizat o lume intreaga. Pro si contra: te scoate din casa Vs adictie periculoasa. Oportunitate: cum poti face bani din joc (2)

Bucuresti, parcul Herastrau, seara de 19 iulie. La intrarea dinspre piata Charles de Gaulle, zeci de tineri merg intr-un sir dezordonat spre centrul parcului. Toti au fetele luminate de ecranele telefoanelor smart deschise pe aceeasi aplicatie. Toti par a cauta acelasi lucru, nimeni nu priveste in jur. La 100 de metri distanta, ai si explicatia. Pe o alee intunecata sunt aproape o suta de persoane. Unele stau pe jos, altele in picioare, insa toti au telefoane deschise. Ei sunt vanatorii de pokemoni, practicantii jocului virtual care a pus in miscare zeci de milioane de tineri din intreaga lume. Pokemon Go este jocul care ii scoate pe toti acesti oameni in strada si ii face sa parcurga kilometri intregi, in incercarea de a prinde monstri” virtuali pe care ii localizeaza prin intermediul telefoanelor mobile.

Ce este Pokemon?

Pokemon este o franciza japoneza controlata de The Pokemon Company, o colaborare intre firmele japoneze de jocuri video Nintendo, Game Freak si Creatures. Franciza a fost creata in 1995, sub forma unor jocuri video pentru Game Boy, o consola video portabila fabricata de Nintendo. Jocurile erau centrate in jurul unor creaturi virtuale numite Pokemon, pe care antrenorii de pokemoni puteau sa le prinda, sa le antreneze si sa participe in lupte impotriva altora, intr-o forma de activitate sportiva.
Franciza a devenit foarte populara in lume si a ajuns sa contina jocuri video, jocuri de carti, desene si filme animate, benzi desenate si jucarii, fiind este considerata una dintre cele mai profitabile serii de jocuri video din toata lumea, cu peste 279 de milioane de exemplare de jocuri vandute global. Pokemon a influentat intr-un mod foarte profund cultura populara, incat a aparut pe coperta celebrei reviste TIME in 1999, iar cea mai mare companie aeriana din Japonia a participat intr-o campanie larga de promovare a francizei la sfarsitul anilor 90: a desenat figuri Pokemon pe avioanele detinute de companie, iar interiorul a fost redecorat pentru a oferi o experienta Pokemon completa.

Ce este Pokemon Go?

Pokemon Go este un joc video pentru mobile, aparut in aceasta vara, si se bazeaza pe augmented reality, o tehnologie care integreaza elemente virtuale in lumea reala pentru a crea interactiune intre utilizator si aplicatie. Utilizatorul se foloseste de GPS-ul din telefon pentru a localiza diferiti pokemoni pe o harta in lumea reala, iar cand ajunge la locul unde se afla creatura respectiva, porneste camera foto. Pe ecran ii va aparea imaginea din camera foto, deasupra ei fiind proiectata un pokemon virtual (vezi captura). Utilizatorul il poate captura folosind un pokeball, o minge virtuala pe care o arunca si cu care il prinde; pe langa cautatul de pokemoni, utilizatorul mai poate sa ii antreneze pe cei care ii detine deja si sa invite alti prieteni sau utilizatori la un duel intre pokemoni.
Jocul s-a lansat pe 6 iulie si a devenit peste noapte cea mai descarcata aplicatie pe Google Play si App Store, magazinele de aplicatii pentru sistemele de operare Android si iOS. O firma de specialitate in domeniu, SensorTowers, estimeaza ca jocul a fost descarcat in SUA de peste 7.5 milioane de ori si genereaza venituri zilnice de peste 1.6 milioane de dolari pentru compania dezvoltatoare: Niantic. Mai mult, valoarea companiei Nintendo a crescut cu peste 7.5 miliarde de dolari in doar doua zile de la lansarea jocului.
Niantic este o companie fondata de John Hankes, CEO-ul firmei Keyhole Inc, un startup achizitionat de Google in 2004 si specializat in aplicatii pentru vizualizarea datelor geospatiale. De asemenea, Keyhole Inc a obtinut investitii si de la In-Q-Tel, un fond finantat de CIA pentru a obtine acces la cele mai noi tehnologii in domeniul IT.

Cum incurajeaza Pokemon Go miscarea?

Fata de alte jocuri video, unde ai nevoie sa stai in fata unui calculator sau unui televizor, Pokemon Go te obliga sa vizitezi fizic locatii in care sunt plasati intamplator pokemonii. Unii sunt continuti in oua, iar pentru a le sparge, este nevoie sa mergi pe jos o distanta de cativa kilometri. Multi utilizatori au postat pe retele sociale cum au facut febra musculara la picioare dupa s-au plimbat ore intregi in speranta de a gasi creaturile care apar pe harta; creatorii jocului chiar au recunoscut ca unul din scopuri a fost sa faca lumea sa iasa afara pentru miscare.
- Multe aplicatii de fitness contin mult bagaj care te face sa te simti precum un atlet olimpic esuat, cand tu iti doresti doar sa ajungi in forma. Pokemon Go este conceput sa te puna in miscare prin a-ti oferi recompense sub forma de pokemoni, in loc sa puna presiune asupra ta”, spune John Hanke de la Niantic Inc.
Mai mult, activitatea fizica pe care utilizatorii o fac cand se joaca Pokemon Go ar putea avea efecte benefice si pentru persoanele care sufera de depresie si anxietate. Conform doctorului John Grohol, expert in impactul tehnologiei asupra oamenilor si sanatatii mintale, persoanele care sufera de depresie au un nivel de motivatie aproape inexistent, iar o activitate simpla ca iesitul afara devine foarte dificila de facut. Pokemon Go ar putea usura aceasta dificultate si ar putea contribui astfel la o sanatate mentala mai buna. Chiar daca nu a fost conceput pentru tratarea depresiei si a anxietatii, au aparut postari pe retele sociale in care utilizatori care sufera de boli mintale lauda jocul fiindca le ofera motivatie sa iasa din casa, le reduce senzatiile de anxietate si ii ajuta sa socializeze cu prieteni si cu persoane straine. Pokemon Go contine o functie numita Lure Module”, prin care ofera posibilitatea de a prinde un pokemon in locul in care a fost activata. Timpul este limitat, iar din acest motiv, multi utilizatori se strang cat mai repede in locul respectiv, pana nu dispare pokemonul. Destul de curand, acest grup de oameni poate
ajunge sa vorbeasca despre joc si sa socializeze unii cu altii, ceea ce ar putea usura interactiunea cu alte persoane pentru indivizii timizi sau cei care sufera de anxietate in contexte sociale.
Pokemon Go a avut peste 30 de milioane downloads de cand s-a lansat. Jocul are aproximativ 26 milioane de utilizatori pe zi.
- Pentru persoanele care sufera de probleme mentale precum agorafobie, depresie sau anxietate, au retineri sa iasa afara si sa interactioneze cu lumea din jur. Aplicatii de tip augmented reality, cum este Pokemon Go, i-ar putea ajuta in acest sens sa intre in contact cu altii. Desigur, oamenii ar trebui sa lucreze cu clinicieni care sa-i trateze pentru a obtine o sanatate mintala buna, cat sa se preocupe de simptomele bolii de care sufera, dar iesirea afara, sportul si activitatile concentrate pe obiective specifice, toate s-au dovedit ca reduc din unele simptome asociate anxietatii, depresiei si altor boli mentale, spune Ben Michaelis, psiholog clinician, citat de International Business Times .

Latura intunecata a jocului

Astea sunt presupusele beneficii ale jocului. Pokemon Go are, insa, si o latura intunecata. Multi utilizatori sunt atat de concentrati la ce se intampla pe ecran in timp ce merg, incat uita sa fie atenti si la pericolele reale din jurul lor. Un articol publicat recent in Daily Mail a prezentat cele mai frecvente probleme de sanatate cu care se infrunta jucatorii de Pokemon: insolatie, basici la picioare, luxatii, fracturi sau oase rupte. Un utilizator a postat ca si-a rupt clavicula, in timp ce altii si-au luxat gleznele, nefiind atenti pe unde calca. Unii chiar au suferit accidente grave: doi barbati americani au cazut de pe o stanca in timp ce se jucau Pokemon Go, iar o fata de 15 ani a fost calcata de o masina cand a traversat o sosea principala in cautarea dupa pokemoni. Mai mult, desi multi psihologi au laudat efectele benefice ale jocului pentru sanatatea mintala, altii atrag atentia asupra riscului de dependenta. Expertii anunta ca persoanele care ajung sa se joace de dimineata pana seara, la locul de munca sau in loc de a socializa cu prietenii, s-ar putea afla in pragul unei dependente.
In alte cazuri, jucatorii au devenit victimele unor infractiuni. Un tanar din Oregon a fost injunghiat dupa ce iesise afara noaptea sa prinda pokemoni, iar in Missouri, hoti inarmati s-au folosit de joc pentru a atrage victime in locuri izolate, dupa care le jefuiau. Acelasi lucru s-a intamplat si la universitatea din Maryland, unde politia campusului a raportat trei victime care au fost jefuite in timp ce se jucau jocul. Neatentia jucatorilor poate duce la intamplari nefericite, cum a fost cazul unui barbat din New York care a suferit un accident de masina fiindca se juca la volan; in alte doua accidente cauzate de Pokemon Go au fost implicati ofiteri de politie in Baltimore si orasul canadian Quebec, cei din urma avand nevoie de ingrijiri medicale in urma coliziunii care s-a produs cand un sofer care se juca la volan a lovit masina in care se aflau ofiterii. Pana si Politia Romana a facut un anunt pe pagina sa oficiala de Facebook, cerand vanatorilor” de pokemoni sa respecte regulile de circulatie atunci cand conduc si sa fie atenti la cei din jurul lor.
In doua saptamani de la lansare, Pokemon Go a generat venituri de peste 35 milioane dolari. Se estimeaza ca veniturile anuale pot atinge 1 miliard de dolari.
Nu toti jucatorii ajung victimele unor accidente sau infractiuni. Unii se pot trezi cu propria casa devenita pokegym, un fel de locatii care pot fi controlate de echipe diferite si unde exista posibilitatea pentru jucatori sa-si antreneze” pokemonii capturati. Boon Sheridan, un designer din Massachusetts, a aflat ca locuinta sa apare in joc ca un pokegym si a observat cum, in fiecare zi, zeci de jucatori se aduna prin apropiere si petrec ore intregi antrenandu-si pokemonii. Problema este ca oamenii vin si noaptea, ceea ce nu este foarte placut, considera Sheridan. De asemenea, el mentioneaza ca nu a fost intrebat deloc daca este de acord ca locuinta sa fie inclusa in joc. In aceeasi situatie se afla si Muzeul Holocaustului din New York, care a ajuns sa fie un pokestop”, un loc unde jucatorii pot obtine diferite obiecte pe care le pot folosi in joc, precum pokeballs sau oua ce contin pokemoni. Muzeul a fost deranjat de vizitatorii care veneau si se jucau Pokemon Go si le-a cerut sa se opreasca din a face acest lucru. Probleme asemanatoare au existat si la Muzeul Holocaustului din Auschwitz, care a cerut creatorilor jocului sa elimine locatia muzeului din joc.

Oportunitati de afaceri

Poate deloc surprinzator, odata cu cresterea in popularitate a jocului au aparut si afacerile care profita de acest fenomen global. Un cuplu din Texas a lansat un serviciu de taximetrie pentru jucatorii de Pokemon Go. Grant Fowler si Chris Amburn sunt proprietarii afacerii, si spun ca promoveaza aspectul sigurantei: conduc jucatorii la pokestopuri sau locatii unde se afla pokemoni, iar acestia se pot juca in liniste, fara sa fie expusi riscurilor. si in Romania au aparut afaceri asemanatoare: autorul unui anunt pe OLX se ofera, pentru 10 lei/km, sa plimbe oua de pokemoni care dupa un numar de kilometri parcursi se transforma in pokemoni reali. Totusi, s-ar putea sa intampine concurenta; un alt anunt ofera acelasi serviciu pentru jucatori, dar la preturi mai reduse: 2 km â€" 5 lei, 5 km â€" 15 lei sau 10 km â€" 30 lei.