It.bzi.ro: Excesul de Facebook si Instagram declanseaza depresia
Un studiu indica faptul ca cei care isi petrec foarte mult timp pe Facebook sau pe Instagram, pot experimenta o forma de depresie. Pe cei care stau zilnic pe retelele de socializare cu siguranta i-a incercat un sentiment de invidie, declansat de pozele cu prietenii lor, care se distreaza si se simt bine. Acest lucru se produce cel mai des in momentul in care persoana se afla acasa, plictisita, iar afara este o vreme mohorata, in timp ce prietenii sunt invacanta, la soare si distractie. Cu toate acestea, este posibil ca aceste sentimente nevinovate de invidie sa fie inceputul a ceva mult mai grav? Poate utilizarea retelelor de socializare sa fie motivul pentru care apare depresia? Un studiu recent, realizat in Statele Unite si sponsorizat de catre Institutul National al Sanatatii Mentale, a identificat o asociere puternica si semnificativa intre social media si depresia, intalnita la un esantion de adulti. Studiul arata ca nivelul depresiei creste odata cu timpul petrecut pe retelele de socializare, cat si cu numarul de vizite pe site-urile respective, in fiecare saptamana.

Lucrurile pot fi remediate

Studiile anterioare au indicat ca legatura dintre utilizarea retelelor de socializare si depresie este mult mai complexa si este influentata de mult mai multi factori. Ca o componenta pozitiva, retelele de socializare ne permit sa pastram legatura cu prietenii si rudele cu care nu reusim sa ne vedem foarte des. Ne permite scurte interactiuni pentru a mentine relatia. Pe de alta parte, retelele de socializare ne pot starni si ne hranesc sentimente nepotrivite. Cu totii simtim nevoia sa fim placuti si acceptati de catre cei din jur, iar social media poate exploata aceasta vulnerabilitate. Like-urile reprezinta moneda de schimb din mediul social, iar cei care au stima de sine scazuta pun mare pret si cauta incuviintarea de la cei din jur prin atragerea de like-uri si comentarii, ca modalitate de a creste stima de sine. In acest fel, social media se poate transforma intr-un concurs de popularitate. Desigur, castigarea unui concurs de popularitate prin strangerea celor mai multe like-uri are un efect pe termen scurt, pentru ridicarea moralului, fiind un mod precar de a spori stima de sine. Sta in firea umana sa ne comparam cu altii. De cele mai multe ori, comparatia poate fi un mod de a aspira la mai mult, un mod de a ne imbunatati pe noi insine, dar in cele mai multe cazuri se intampla tocmai invers. O mare problema a retelelor de socializare este ca utilizatorii arata o imagine a lor care tinde sa fie pozitiva, interesanta si palpitanta, in acelasi timp. Acest lucru nu este tot timpul asa, iar pentru cei care privesc pe retelele de socializare pot avea impresia ca toti ceilalti se distreaza mai mult, iar ei nu, din nou, lucru care este neadevarat.

Retelele de socializare nu au numai lucruri negative

Foarte multi parinti au indoieli in ceea ce priveste utilizarea retelelor de socializare de catre copiii lor, multi dintre ei fiind nevoiti sa consoleze adolescenti care ajung la lacrimi, in urma unor certuri online. Fie ca ne place sau nu, retelele de socializare vor mai fi prezente in vietile noastre foarte mult timp de acum inainte, iar pentru multi dintre tineri renuntarea la mediul online inseamna pierderea accesului la propria retea de prieteni. Pentru ei nu este o optiune. Pentru moment, nu stim suficient despre impactul pe termen lung pe care il pot avea retelele de socializare asupra sanatatii mentale. Intre timp, poate cea mai buna optiune este sa recunoastem faptul ca reteaua de socializare este un mod foarte bun de a pastra legatura cu prietenii si ca interactiunile noastre de pe retea nu ar trebui sa ne influenteze stima de sine. Ar fi bine sa avem in vedere si faptul ca, desi toata lumea pare ca se distreaza foarte bine, algoritmul retelelor de socializare favorizeaza postarile pozitive, cu lucrurile interesante pe care oamenii le fac. Practic, expun cele mai frumoase parti ale vietii lor, dar nu inseamna ca se distreaza mai mult decat noi.