jurnal.md: 120 de ani de la prima editie a Jocurilor Olimpice de vara; Google marcheaza aniversarea printr-un doodle special
Ne apropiem de Jocurile Olimpice din Rio de Janeiro din august, iar Google marcheaza cea de-a 120-a aniversare a acestei traditii printr-un doodle.
Patru desene onoreaza Jocurile Olimpice din 1896, cand a si luat nastere aceasta traditie, in Atena. Ceremonia de deschidere a fost oficiata de regele George I al Greciei, chiar in ziua in care se sarbatoreau 75 de ani de la obtinerea independentei Greciei. Timp de 10 zile, 241 de atleti din 14 tari au concurat in 43 de evenimente, unele tinute in anticul Stadion Panatheinac. Atunci, atletul grec Spyridon Louis a castigat maratonul in 7 minute, asigurandu-si un loc in istoria lunga a acestei traditii.
La ceremonia de deschidere au luat parte aproximativ 80.000 de spectatori. Conditiile de desfasurare au fost asemanatoare celor din antichitate, asadar femeile nu au luat parte la Jocurile Olimpice din 1896. Stamata Revithi, poreclita Melpomene, dupa muza tragediei in mitologia greaca, a protestat alergand maratonul pe 11 aprilie, a doua zi dupa proba desfasurata de sportivii barbati.
Totusi, competitia dateaza din anul 776 inaintea erei noastre, cand a fost dedicata lui Zeus. Si atunci puteau participa doar barbati in competitiile care includeau alergare, wrestling, box si nu numai. In anul 393 inaintea erei noastre, imparatul Teodosius I a interzis Jocurile Olimpice, catalogandu-le drept un cult pagan. Cel caruia i se datoreaza reluarea Olimpiadelor este francezul Pierre de Coubertin, din initiativa caruia, la primul congres al Comitetului Olimpic International din 18-23 iunie 1894, de la Paris, s-a hotarat ca orasul Atena sa fie gazda editiei din 1896.
Jocurile Olimpice din 2016 vor putea fi urmarite vara aceasta. Vor fi aproximativ 10.500 de participanti din 206 tari, care concureaza pentru 306 medalii. La Jocurile Olimpice de la Londra din acest an este pentru prima oara cand toate tarile participante, fara exceptie, sunt reprezentate si de femei. Aceasta premiera include tari ca Arabia Saudita, Qatar si Brunei, care si-au trimis participantele, fara sa renunte la unele traditii proprii, majoritatea legate de vestimentatie.