Conform Wikipedia, iata ce inseamna selfie-portret: Selfie este o fotografie autoportret, realizata digital, cel mai des pentru a fi postata pe retele de socializare. Fenomenul cunoaste o deosebita amploare, fiind adeseori asociat, in situatiile extreme, cu o tulburare psihica, specifica persoanelor care isi petrec o mare parte a timpului in spatiul virtual online si au probleme cu socializarea. Cuvantul (de origine engleza) selfie a fost declarat de catre Oxford English Dictionary, in noiembrie 2013, ca fiind cuvantul anului.

Fotografiile etichetate ca fiind selfie au, in general, caracteristicile:

- apare si bratul persoanei (si chiar si aparatul foto sau telefonul mobil, daca poza este facuta in oglinda)
- calitatea pozei poate fi indoielnica;
- apar chestii de tip personal: tatuaje, piercing-uri, accesorii stridente (cercei, ruj), muschi mai dezvoltati, animale de companie.

Chiar daca la prima vedere este doar o tehnica banala de a realiza o fotografie, selfiea??-urile in ziua de astazi reprezinta un mod distractiv de a atrage atentia si construiesc o adevarata cultura pe care nimeni nu o intelege cu adevarat.
Temenul de selfiea?? a aparut pentru prima data in 2002 pe un forum australian, dar a inceput sa fie utilizat pe scara larga 10 ani mai tarziu. Initial a fost doar o joaca a tinerilor, insa aceasta tehnica a patruns rapid in viata celebritatilor si in mass media.
Presedintele Statelor Unite ale Americii si Papa Francisc se numara printre cei care au adoptat aceasta moda in diferite ipostaze, insa Ellen DeGeneres, gazda Premiilor Oscar din acest an, a reusit sa bata toate recordurile duminica trecuta. Plimbandu-se printre celebritatile din sala, Ellen a scos un telefon si a realizat cea mai distribuita fotografie de pe Internet, un selfie impreuna cu Jared Leto, Jennifer Lawrence, Channing Tatum, Meryl Streep, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Angelina Jolie, Lupita Nyong'o si fratele acesteia Peter, singura persoana care nu este o celebritate din aceasta imagine. Fotografia a fost postata pe Twitter si a depasit 2.500.00 de retweet-uri (redistribuiri pe Twitter) in mai putin de 12 ore.