mariustuca.ro: Retelele de socializare provoaca tulburari psihice adolescentilor
(Autoare: Magda Marincovici)
Un studiu recent efectuat in Canada ajunge la o concluzie alarmanta: adolescentii care stau pe retelele de socializare mai mult de doua ore zilnic prezinta riscuri evidente de fragilizare a sanatatii mintii, de suferinte psihice si tentative suicidare.
Studiul, realizat de Agentia pentru Sanatate a orasului Ottawa a fost efectuat pe un lot format din 750 de liceeni si studenti. Rezultatele indica faptul ca adolescentii, care au deja probleme psihice sunt mai susceptibili de a folosi retelele de socializare, ceea ce contribuie la crearea si adancirea tulburarilor psihice. Legatura dintre folosirea retelelor de socializare si problemele de sanatate a mintii sunt complexe, explica doctorul Hugues Sampasa-Kanyinga, coordonatorul studiului. Dar specialistul este de parere ca simpla utilizare a retelelor sociale nu poate explica in totalitate problemele psihologice.
In acest context se pune intrebarea daca trebuie sa interzicem adolescentilor cu un psihic sensibil sa mai foloseasca retelele de socializare. Raspunsul il ofera doctorul Brenda K. Wierderhold de la Interactive Medica Institute din San Diego California. Ea spune ca, dimpotriva, retelele de socializare reprezinta locul ideal pentru cei care sunt responsabili cu sanatatea publica sa ajunga la aceasta categorie de persoane vulnerabile. Facebook, Twitter, Snapchat sau Instagram trebuie sa fie niste instrumente de ajutor psihologic.
Pe de alta parte, Agentia pentru Sanatate a orasului Ottawa merge mai departe si sugereaza parintilor sa acorde atentie maxima comportamentului copiilor lor si sa inteleaga ca folosirea excesiva a retelelor de socializare este un semn de posibile probleme psihice.