chroot.ro/ Ce inseamna Gigabyte, Megabyte, MB, GB?
Bitul este cea mai mica unitate de masura. Aproape intotdeauna exista 8 biti intr-un byte. De cele mai multe ori, acesti 2 termeni (bit, byte) sunt confundati unul cu celalat. Si mai confuz este faptul ca prescurtarea pentru bit este b (litera mica), iar pentru byte este B (cu majuscula).
In general un kilobyte are 1024 biti. Un megabyte inseamna 1024 kilobytes, iar un gigabye inseamna 1024 megabytes. Urmatoarea unitate de masura ar fi un terabyte sau 1024 gigabytes apoi un petabyte care are 1024 de terrabytes precum si exabyte care are 1024 de petabytes. In concluzie, atunci cand vorbim de spatiul fizic alocat pe hard pentru un cont de hosting ne referim la acesta in Bytes, de exemplu: 1000 MegaBytes (1000 MB) de spatiu pe disk.
Atunci cand vine vorba de viteza unei conexiuni de Internet de exemplu, aproape intotdeauna aceasta este exprimata in biti, sau kilobiti (Kb), megabiti (Mb) sau gigabiti (Gb). Viteza este calculata pe secunda asa ca unitatea corecta de masura ar fi megabiti pe secunda sau Mbps (Mb/s). Astfel ca atunci cand vorbim de exemplu despre viteza conexiunii intr-un server sau latimea de banda a acestuia, discutam despre Mbps, de exemplu: conexiune de 100 Mbps. Translatat in megabytes, 100 Mbps inseamna 12,5 MBps.