giz.ro: Internet pentru laptop fara abonament. Ce oferta sa aleg?
Numerosi utilizatori au nevoie uneori de o conexiune la internet chiar si atunci cand se afla in miscare, iar in aceasta situatie nu se pot baza intotdeauna pe retele Wi-Fi.
Internetul oferit de operatorii de telecomunicatie prin intermediul unui modem reprezinta una dintre cele mai bune solutii intr-o astfel de situatie.
Pe de alta parte, daca ai nevoie de o astfel de conexiune doar sporadic, de exemplu atunci cand pleci in concediu timp de doua saptamani, cand iesi doua zile in weekend la munte sau cand pleci frecvent din oras cateva zile in scop profesional, un abonament la internet pe laptop nu este tocmai justificat, mai ales ca si preturile sunt destul de piperate.
Intr-o astfel de situatie, solutia ideala este sa intri pe internet pe laptop printr-un serviciu prepay asemanator cu cel al cartelelor preplatite pentru telefonie mobila. Vodafone si Telekom ofera astfel de servicii, insa din pacate cei de la Orange au in oferta doar abonamente.
Cat costa internetul pentru laptop fara abonament?
Dintre cei doi operatori cu oferte de internet la cartela, Vodafone are cel mai bogat portofoliu. Pe langa faptul ca poti cumpara internet pe laptop chiar si pentru perioade scurte de timp (3 zile), exista numeroase optiuni in functie de traficul de date pe care estimezi ca il vei face.
Daca nu utilizezi serviciul zilnic, poti chiar sa cumperi valabilitate pentru doua luni la un pret accesibil cu o cantitate rezonabila de trafic.
In schimb, Telekom ofera doar trei optiuni pentru acest serviciu, cu avantajul ca aici primesti si cantitati ceva mai mari de trafic inclus, care poate ajunge chiar si la 13 GB.
Chiar daca nu are propriu-zis servicii prepay la internet pe laptop, merita sa mentionam si gama de servicii a operatorului RCS-RDS. Acesta ofera posibilitatea de a utiliza gratuit un stick USB pentru conectarea la internet de pe laptop cu o viteza maxima de 21 Mbps. Clientii abonamentelor de internet fix incepand cu Fiberlink 200 au 5 GB de trafic inclus gratuit sau 10 GB de trafic cu numai 10 lei pe luna, in timp ce utilizatorii care nu au si internet fix de la operator trebuie sa plateasca 15 si, respectiv, 25 lei pe luna.
Care este solutia potrivita pentru mine?
Conform datelor din tabelele de mai sus, ofertele celor doi operatori de telefonie se completeaza reciproc. Nu exista un operator care sa ofere cea mai buna solutie in orice conditii, motiv pentru care totul depinde de modul in care vrei sa folosesti internetul pe laptop. Noi am identificat cateva situatii pentru a-ti oferi cateva sugestii:
- ai nevoie de internet pe laptop intr-un weekend " Daca pleci la munte sau la mare intr-un weekend, extraoptiunea Vodafone Internet 3 zile de 1 EUR valabila pentru 3 zile este cea mai buna solutie, pentru ca iti ofera valabilitate exact cat ai nevoie, iar pretul este nesemnificativ.
- ai nevoie de internet pe laptop pentru o saptamana " In aceasta situatie, exista mai multe solutii. Nu poti alege decat o valabilitate de 30 de zile, iar optiunea ideala depinde de traficul de date pe care il vei consuma. Daca ai nevoie de internet doar pentru o verificare a mailurilor si browsing pe site-uri de stiri, extraoptiunile Vodafone Internet 30 de zile de 5 EUR si Telekom Internet Nelimitat M+ de 7 EUR vor fi cele mai bune solutii.
- ai nevoie de internet pe laptop permanent, dar fara trafic mare " Daca utilizezi internetul pe laptop doar ocazional in timpul zilei, dar ai nevoie de el in fiecare zi, alege optiunea de 9 EUR de la Vodafone cu 4 GB sau chiar pe cea de 7 EUR de la Telekom cu 3 GB.
- ai nevoie de internet pe laptop permanent, cu mult trafic inclus " Intr-o astfel de situatie va trebui sa platesti 15 EUR pentru o valabilitate de 30 zile. In cazul celor de la Vodafone vei primi 11 GB de trafic, in timp ce rivalii de la Telekom ofera 13 GB. Tu decizi daca cei 2 GB in plus primiti la Telekom vor face diferenta, noi iti spunem doar sa analizezi si acoperirea celor doi operatori inainte de a lua o hotarare, mai ales daca pleci undeva la munte.
Acoperire
Daca vei folosi laptopul in Bucuresti sau in marile orase nu vei avea probleme cu acoperirea retelei 3G la niciunul dintre operatori. Daca vrei sa pleci insa pe munte ar fi bine sa analizezi si acoperirea oferita de fiecare operator in parte, pentru ca este posibil ca unii dintre ei sa nu stea prea bine la acest capitol.
Concluzii
Existenta a doioperatori pe piata internetului pentru laptop fara abonament asigura o diversitate destul de mare a ofertei. In principiu, Vodafone este cea mai buna alegere daca utilizezi internetul pe laptop pentru scurte perioade de timp, in timp ce Vodafone si Telekom se lupta cu oferte aproximativ egale pe segmentul de trafic mediu si mare.
Decizia finala iti apartine in totalitate in functie de modul in care intentionezi sa utilizezi un astfel de serviciu. Speram ca acest articol te va ajuta sa iei cea mai buna decizie potrivit nevoilor tale de comunicare.