Stirile ProTv: INGE LEHMANN. Google aniverseaza 127 de la nasterea seismologului INGE LEHMANN printr-un Doodle
Logo-ul de miercuri al Google arata imaginea Terrei impartita in doua, iar nucleul straluceste. Acest lucru se intampla pentru ca, in urma cu aproximativ 80 de ani, INGE LEHMANN a descoperit existenta nucleului intern al Pamantului, schimband perceptia asupra acestuia.
Inge Lehmann s-a nascut si a copilarit in Ostebro, localitate care face parte din Copenhaga. Este fiica psihologului Alfred Georg Ludvik Lehmann, care a trait intre 1858-1921. Inge Lehmann a marturisit ca tatal ei a avut cea mai mare influenta asupra sa, alaturi de profesoara Hanna Adler.
Inge Lehmann a studiat matematica la Universitatea din Copenhaga si la Universitatea Cambridge. La finalul studiilor, s-a intors in Copenhaga, unde a fost asistenta profesorului in stiinte actuariale (specialist in calcule statistice cu privire la asgiurari) J.F. Steffensen.
Dupa ce a lucrat cativa ani in domeniul asigurarilor, Inge Lehmann a devenit asistenta geodezistului Niels Erik Norlund, care i-a cerut sa amplaseze mai multe observatoare seismologice in Danemarca si in Groenlanda. Acesta este momentul in care a devenit extrem de interesata de seismologie. In 1928, a trecut cu brio examenul in geodezie si a fost numita in functia de sefa a departamentului de seismologie de la Instititul Geodezic din Danemarca.
In 1936, Inge Lehmann a prezentat ideea ca nucleul Pamantului nu este o sfera lichida, ci exista si un nucleu intern cu proprietati diferite de cele ale nucleului extern, concluzie care a fost acceptata de seismologi.
In ultimii ei ani de cariera, relatiile dintre Inge Lehmann si colegii ei s-au deteriorat, deoarece nu avea rabdare cu persoanele pe care nu le considera suficient de competente. Astfel, in 1953, s-a mutat in SUA, unde a lucrat alaturi de Maurice Ewing si Frank Press.
Pentru descoperirile sale, Inge Lehmann a primit numeroase premii, printre care Gordon Wood, medalia Emil Wiechert sau Medalia de Aur a Societatii Regale Daneze de Stiinta si Litere.
De asemenea, asteroidul 5632 a fost numit Ingelehmann, in onoarea ei.