giz.ro: Ce este un router wireless, recomandari si cum il configuram
Cu numai cativa ani in urma, calculatorul era singurul produs electronic pe care il puteai conecta la internet, motiv pentru care un simplu cablu de la furnizorul de cartier era suficient pentru nevoile tale.
De atunci, lucrurile s-au schimbat radical: calculatoarele portabile au devenit foarte accesibile (netbook-uri, laptopuri, ultrabook-uri), telefoanele mobile se conecteaza facil la internet, tabletele asigura divertismentul, iar un ebook reader te scapa de monotonie.
Toate aceste dispozitive se pot conecta la internet, iar cea mai simpla optiune de a le lega intre ele este un router wireless: un dispozitiv de doua ori mai mic decat un DVD-player capabil sa gestioneze conectarea la internet pentru toate gadgeturile de mai sus printr-o simpla conexiune terestra de la furnizorul tau de telecomunicatii.
Caracteristici si tehnologii - ce este un router wireless?
Pe cat de simplu si banal pare la prima vedere, un router wireless poate cu usurinta sa dea batai de cap utilizatorilor incepatori, in special in privinta configurarilor necesare pentru conectarea la internet, dar si din cauza numeroase tehnologii si caracteristici specifice.
- Standarde: Wireless N, n draft - Primele standarde wireless au aparut in 1999 si s-au numit IEEE 802.11a si IEEE 802.11b, permitand viteze de pana la 54 Mbps si, respectiv, 11 Mbps pentru transferul datelor. Patru ani mai tarziu a aparut IEEE 802.11g, cu viteze de pana la 54 Mbps, insa prima imbunatatire majora a aparut abia spre finalul deceniului trecut sub numele IEEE 802.11n.
Intrucat specificatiile nu fusesera inca standardizate, producatorii au lansat routere wireless n draft, care simbolizau prezenta standardului IEEE 802.11n chiar daca acesta nu fusese inca standardizat. Dupa certificarea din 2009, routerele wireless beneficiaza de standardul IEEE 802.11n. Intre timp, standardul IEEE 802.11n a devenit cunoscut mai simplu sub numele de Wireless N si permite viteze de pana la 300 Mbps.
Retine insa ca aceste viteze sunt pur teoretice. In realitate, transferul de date se va realiza la viteze semnificativ mai mici, principalii factorii fiind tipul de conexiune la internet de care beneficiezi si gradul de acoperire.
(Va urma)