giz.ro: Ce este un router wireless, recomandari si cum il configuram
(Continuare)
- Router wireless single band sau dual band - Routerele wireless utilizeaza doua frecvente: 2.4 GHz si 5 GHz. Routerele IEEE 802.11b si IEEE 802.11g folosesc exclusiv frecventa de 2.4 GHz, in timp ce routerele IEEE 802.11n pot utiliza fie frecventa de 2.4 GHz, fie frecventa de 5 GHz.
In prezent, frecventa de 5 GHz este mai libera decat frecventa de 2.4 GHz, motiv pentru care este mai potrivita pentru utilizare intensiva, ca de exemplu pentru streaming online sau jocuri online. Dezavantajul acesteia este insa ca ofera acoperire pe o distanta mai mica decat frecventa de 2.4 GHz, astfel ca trebuie sa pozitionezi routerul cat mai bine.
- Antene - Orice router wireless beneficiaza de o antena pentru propagarea semnalului. De cele mai multe ori vei intalni routere wireless cu o antena, insa sunt frecvente si routerele wireless cu doua si trei antene. De asemenea, routerele cu antena interna incep sa fie din ce in ce mai populare.
Performantele antenei sunt importante in semnalul pe care il va furniza routerul wireless. Antenele standard oferite de producatori sunt omnidirectionale, adica transmit semnalul in toate directiile din jurul routerului, lucru care nu iti va fi de niciun folos daca montezi routerul langa un perete exterior. De aceea, pe cat posibil, incearca sa plasezi routerul cat mai central sau cumpara o antena dedicata, pentru ca exista routere la care poti schimba antena.
Securitate
Nu uita sa securizezi accesul la reteaua ta wireless, pentru ca in caz contrar orice persoana care dispune de un gadget cu Wi-Fi se poate conecta fara probleme la internet.
Cel mai bine este sa apelezi la o protectie de tip WAP (Wired Equivalent Privacy), care iti permite sa-ti setezi o parola pentru accesul la internet. Chiar daca nu este impenetrabila, protectia WAP este mai buna decat WEP (Wired Equivalent Privacy), care are un algoritm de criptare mai usor de spart.

(Va urma)