yoda.ro: Anunt important facut de Barack Obama despre neutralitatea internetului. Cele 4 reguli pe care le-a cerut presedintele SUA
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a vorbit in favoarea neutralitatii internetului
Obama a lansat un anunt prin intermediului unui videoclip prin care isi anunta planul pentru protejarea libertatii si a deschiderii de pe internet. Pe langa acel clip (pe care il puteti vedea mai jos), Obama a trimis si o scrisoare prin care spune ca el crede ca nicio companie de cablu sau vreun provider nu ar trebui sa poata limita accesul la internet.
Iata ce a spus Obama in scrisoarea publicata astazi:
Un internet deschis este esential pentru economia Americii si din ce ce mai important pentru modul nostru de viata. Prin scaderea costurilor lansarii unei noi idei, pornirea unei noi miscari politice si apropierea comunitatilor a fost una dintre cele mai semnificative influente democratice cunoscute omului.
"Neutralitatea internetului" a fost esenta lui inca de la creare - dar este si un principiu care nu trebuie luat ca de la sine inteles. Nu putem lasa providerilor de internet sa restrictioneze cel mai bun acces sau sa aleaga castigatorii si invinsii in pietele online pentru servicii si idei. De aceea, eu le cer astazi celor de la Federal Communications Commission (FCC) sa raspunda la cele aproape 4 milioanede cereri si sa implementeze cele mai puternice reguli pentru a proteja neutralitatea internetului.
FCC este o agentie independent si decizia finala este a lor. Cred ca ar trebui insa sa creeze noi reguli pentru neutralitatea internetului si sa se asigure ca nicio companie de cablu sau de telefonie nu se va putea comporta ca un portar, restrictionand ceea ce poti si nu poti vedea online. Regulile pe care le cer sunt simple si de bun-simt si reflecta internetul pe care eu si cu tine il folosim in fiecare zi. Aceste reguli includ:
1. Fara blocare. Daca un consumator vrea acces la un website sau serviciu iar continutul este legal, nu ar trebui sa-i fie permis providerului sa blocheze.
2. Fara franare. Nu ar trebui ca providerul sa incetineasca intentionat vreun anumit continut si sa incetineasca altul printr-un proces numit "throttling" (franare) bazat pe tipul de serviciu sau preferintele providerului.
3. O transparenta mai mare. Conexiunea dintre consumatori si provideri nu este singurul loc unde anumite site-uri primesc tratament special. Asa ca eu cer si FCC sa se foloseasca de transparenta autoritatilor ceruta recent in proces si, daca e necesar, sa aplice neutralitatea internetului.
4. Fara prioritizare platita. Mai simplu spus: niciun serviciu nu ar trebui sa fie blocat pe 'banda inceata' daca nu este platita o taxa. Acest fel de oprire submineaza nivelul esential pentru cresterea internetului. Asa ca, asa cum am mai spus, cer ca prioritizarea platita sa fie suspendata ca si oricare alte restrictii cu efect similar.
Daca sunt create cu atentie, aceste reguli nu ar trebui sa fie o povara pentru provideri si pot exista exceptii clare si monitorizare pentru managementul rezonabil al unei retele si pentru servicii specializate precum retelele dedicate, critice, care servesc unui spital. Dar combinate, aceste reguli inseamna totul pentru prezervarea deschiderii internetului.

Ce inseamna neutralitatea internetului

In teorie, neutralitatea pe internet ii obliga pe furnizorii de internet (ex din SUA: Comcast, Verizon, AT&T) sa acorde aceeasi latime de banda pentru toate site-urile, acolo unde este posibil. Concluzia la care a ajuns joia trecuta FCC-ul american, organizatia care se ocupa de reglementare, e ca de acum incolo e legal ca un furnizor de internet sa primeasca bani pentru a permite accesul mai usor la un site/platforma.
Sursa: stirileprotv.ro