It.bzi.ro: Riscul NECUNOSCUT al utilizarii retelelor de socializare
Utilizarea retelelor sociale nu provoaca in sine un stres, dar poate amplifica nivelul de ingrijorare fata de problemele apropiatilor, generand un stres"contagios" legat de costul compasiunii, potrivit unui studiu realizat in randul internautilor americani.
Internautii care utilizeaza retele de socializare ca Twitter si Facebook sunt stresati pentru ca afla despre evenimente care pot afecta viata altor oameni si nu din cauza acestor platforme online in sine, noteaza Mediafax.
- Aceasta descoperire a costului compasiunii sustine ideea ca stresul poate fi contagios, a declarat Keith Hampton, unul dintre autorii studiului realizat de Pew Research Center si Universitatea Rutgers.
- Nu exista dovezi, in datele obtinute de noi, ca utilizatorii retelelor de socializare online s-ar simti mai stresati decat cei care folosesc mai putin sau deloc tehnologiile digitale, a mai spus Hampton.
Multi dintre internautii americani care folosesc platforma Twitter, trimit e-mailuri si distribuie fotografii cu ajutorul telefoanelor mobile prezinta chiar niveluri mai putin ridicate de stres.
Potrivit centrul de cercetare Pew, stresul afecteaza diferit femeile si barbatii.
- Nu exista nicio diferenta, din punct de vedere statistic, intre nivelul de stres al unui barbat care utilizeaza retelele sociale online, un telefon mobil sau internetul si un barbat care nu foloseste deloc aceste tehnologii, potrivit cercetatorilor.
- Dar o femeie care foloseste platforma Twitter de mai multe ori pe zi, care trimite si primeste 25 de e-mailuri si distribuie doua fotografii cu ajutorul telefonului mobil prezinta un nivel de stres cu 21% mai ridicat decat o femeie care nu foloseste deloc aceste servicii, au evidentiat oamenii de stiinta.
In schimb, stresul poate fi contagios, mai ales legat de Facebook, cea mai populara platforma de socializare online in randul americanilor, acesta fiind locul unde atat femeile, cat si barbatii afla despre evenimentele stresante pentru alte persoane.
O femeie cu un numar mediu de prieteni pe Facebook afla despre 13% mai multe evenimente stresante din viata cunostintelor sale de pe reteaua sociala, iar un barbat, de 8% mai multe situatii stresante.
- Costul compasiunii este resimtit in mod special de femei, iar acest lucru se intampla din cauza a doua lucruri legate de stresul la femei: ele au deja un nivel de stres din start. Femeile sunt, de asemenea, mai constiente de evenimentele stresante din viata prietenilor si a familiilor lor, au explicat cercetatorii.
Studiul a fost realizat in randul a 1.801 adulti americani, in perioada 7 august - 16 septembrie 2014, cu o marja de eroare intre 2,6 si 3,3 puncte procentuale in functie de categorie.