mytex.ro: Google Doodle emotionant despre Caderea Zidului Berlinului (Autoare: Liliana JIGHIRA)
Cei 25 de ani care se implinesc astazi de la Caderea Zidului Berlinului nu au fost lasati sa treaca neobservati de Google, care a creat un logo special, unul dintre celebrele sale Doodle, in toate tarile. Doodle-ul de astazi este de fapt un filmulet emotionant despre Caderea Zidului Berlinului, cu imagini de arhiva din 9 noiembrie 1989, dar si cu imagini din marile orase ale lumii in care au ajuns bucati din Zidul Berlinului.
Zidul Berlinului (Berliner Mauer), un simbol al Razboiului Rece, a fost construit, initial, pe 13 august 1961 si a fost demolat in saptamanile de dupa 9 noiembrie 1989. Parte a Cortinei de Fier, Zidul Berlinului a fost cea mai cunoscuta parte a frontierelor RDG-ului, un simbol al tiraniei comuniste, insistent afisat in lumea occidentala, in special dupa impuscarea, intens mediatizata de mass media occidentale, a catorva evadati
Conceput de administratia comunista a Germaniei de Est si aprobat de liderul sovietic Nikita Hrusciov, zidul a constituit o bariera de separare intre Berlinul Occidental si Republica Democrata Germana timp de aproape 28 de ani. A fost construit in perioada postbelica (perioada in care Germania a fost divizata), in efortul de a stopa consecintele scurgerii de forta de munca si pierderilor economice asociate cu migratia zilnica a unui mare numar de profesionisti si lucratori calificati intre Est si Vest. Existenta timp de aproape trei decenii a Zidului a provocat scaderea semnificativa a emigratiei (evadati Republikflucht in germana): de la 2,5 milioane, in perioada 1949 1962, la numai 5.000 - intre 1962 si 1989.
Liberalizarea politica de la sfarsitul deceniului al noualea, asociata cu declinul Uniunii Sovietice, a dus la relaxarea restrictiilor la trecerea frontierei est-germane, care au dus, in cele din urma, la demonstratii de masa si caderea guvernului comunist. in momentul cand a fost dat publicitatii, la 9 noiembrie 1989, un decret al oficialitatilor est-germane care permitea trecerea libera a frontierei, zeci de mii de est-berlinezi s-au apropiat de zid si, in cele din urma, au traversat prin toate punctele de trecere, unindu-se, intr-o atmosfera sarbatoreasca, cu multimea din Berlinul Occidental. Dupa cateva saptamani, Zidul a fost distrus in totalitate, caderea acestei bariere fiind primul pas catre reunificarea Germaniei, care a fost incheiata, in mod oficial, pe 3 octombrie 1990.
Ziua de 9 noiembrie este, astfel, sarbatorita ca zi a Caderii Zidului. in zilele urmatoare, berlinezii au venit la Zid cu baroase pentru a smulge suveniruri, reusind sa darame portiuni intregi ale barierei in acest timp. Acesti oameni au castigat porecla de Mauerspechte (ciocanitori de zid).
Caderea Zidului Berlinului a fost primul pas catre reunificarea Germaniei, care s-a incheiat, in mod oficial, la 3 octombrie 1990.