Edward Snowden AVERTIZEAZA: RENUNTATI la FACEBOOK, GOOGLE si DROPBOX
Edward Snowden, fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate a SUA (NSA), care a dezvaluit amploarea supravegherii cibernetice pe care o practica Statele Unite, a lansat un avertisment pentru utilizatorii internetului.
In cadrul unui interviu online, desfasurat in cadrul New York Festival, Snowden a facut referire la securitatea datelor private ale utilizatorilor si a modului in care acestea pot fi mai bine protejate.
Snowden a facut apel pentru o reforma politica in acest domeniu, spunand ca cei care afirma ca nu au nimic de ascuns renunta mult prea usor la dreptul constituțional privind confidentialitatea datelor personale, deresponsabilizand astfel guvernul de explicatiile necesare unei astfel de intruziuni.
Snowden s-a referit si la faptul ca fiecare utilizator de internet trebuie sa caute sa foloseasca criptarea fisierelor si a comunicatiilor, renuntand la serviciile ce nu performeaza in acest domeniu sau care sunt ostile din start protejarii datelor personale.
In acest context el a mentionat ca utilizatorii trebuie sa renunte la folosirea Dropbox, un serviciu care nu admite criptarea si sa se reorienteze catre alte alternative, mai sigure.
De asemenea, Snowden a declarat ca in ciuda faptului ca atat Google, cat si Facebook au imbunatatit securizarea datelor, ele raman in continuare niste servicii periculoase din acest punct de vedere. Amuzant este faptul ca cei care urmareau interviul lui Snowden, aveau ocazia sa vada aceasta declaratie prin intermediul Google Hangout sau Youtube, avand logo-ul acestei companii afisat pe ecran!
Snowden s-a referit si la securitatea din domeniul telefoniei mobile, recomandand utilizatorilor sa nu trimita SMS-uri necriptate, solutia in acest sens fiind servicii precum RedPhone si Silent Circle.
Sursa: Jurnalul National