Jurnalul National : Dupa 25 de ani (Autor: Adrian Nastase)
Prima mea vizita, ca ministru de externe, in 1990, a fost in Turcia. Romania nu era inca membra NATO, nu facea parte din Uniunea Europeana si nici macar din Grupul Visegrad. Era intr-o zona tampon a Europei, la marginea "Occidentului" si nu era prea clar daca, in noua organizare a Europei, dupa Malta, nu urma sa fie "inclusa" in sfera de influenta a URSS-ului lui Gorbaciov.
Dupa 25 de ani, Romania a devenit membru al NATO, a aderat la UE si a experimentat cu "succes" Revolutia portocalie. In timpul asta, Turcia a trecut de la presedintele Ozal la presedintele Demirel, la presedintele Sezer, apoi la presedintele Gul. Dupa o perioada de criza, a ajuns la cresteri de 8% anual. A fost respinsa de Bruxelles dar si-a dezvoltat un model economic propriu, ambitios, bazat pe proiecte strategice. Rolul premierului Erdogan a fost esential. A rezistat cantecelor de sirena ale "primaverii arabe" si a dezvoltat o pozitie regionala pentru tara sa. De aceea, la alegerile din 10 august, Recep Tayyip Erdogan a fost ales presedinte din primul tur de scrutin.
"Noua Turcie" - proiectul lui Erdogan si al partidului sau (Partidul Justitiei si Dreptatii) s-a confruntat la alegeri cu miscarea condusa din SUA (Pennsylvania) de catre imamul Fethullah Gulen care incercase in ultimii ani crearea unui "stat paralel" prin "infiltrarea in arterele sistemului" a unor procurori, judecatori si politisti - adepti ai miscarii - care sa reactioneze din interior. Cu toate acestea, Erdogan a reusit sa impuna inclusiv principiile sale de politica externa ("zero probleme cu vecinii") - lansate in 2002 - dar si initiativa transformarii republicii Kermaliste in republica semi-prezidentiala prin modificarea Constitutiei.
In apropierea noastra se afla, deci, Turcia, dezvoltand un model (pe care, deocamdata, nu il comentez) dar si Ucraina care a incercat (de fapt, unde s-a incercat) sa se relanseze - pe Euro-maidan - Revolutia portocalie, cu efectele cunoscute. Este clar ca, in perioada urmatoare, "falia" dintre Occident si Rusia dar si Balcanii vor fi sub o puternica actiune "seismica".
Sper, de aceea, ca, in aceste conditii, "statul de drept" roman sa-si redescopere preocuparea si pentru economie dar si pentru politica externa. Stiu ca temele savuroase pentru campania electorala de la noi sunt altele dar poate incercam sa facem un efort pentru a intelege ce este important pentru viitorul tarii noastre.