It.bzi.ro: Cum sa iti protejezi telefonul atunci cand pleci in vacanta
O solutie de securitate eficienta este cruciala mentinerea bunei functionari a unui smartphone, insa la fel de importante sunt si masurile suplimentare, scrie hit.ro. Bitdefender a realizat o lista cu cele mai bune practici care va tin datele protejate in vacanta.

Fiti atenti ce aplicatii descarcati si de unde

Descarcati aplicatii numai din magazinele oficiale ale operatorilor si producatorilor precum Google Play si Apple App Store. Soft-urile provenite de la distribuitorii neoficiali va pot infecta telefonul sau tableta si pot trimite mai departe, unor terte parti, informatii private.

In vacanta, in zone necunoscute, ati putea fi tentati sa descarcati aplicatii care sa va ajute sa gasiti diferite locatii precum restaurante, hoteluri sau muzee. Aveti insa incredere doar in cele care provin din surse autorizate. Pentru a evita descarcarea aplicatiilor nesigure din greseala, verificati configuratia terminalului accesand SETARI, SECURITATE si asigurandu-va ca optiunea SURSE NECUNOSCUTE este NEbifata.

Accesati doar hot-spot-uri sigure

Hotspot-urile wireless publice sunt vulnerabile interceptarilor de trafic si raspandirii virusilor, intrucat nu sunt protejate de parole si pot fi accesate de oricine. Imaginati-va ca cineva aflat in apropiere va intercepteaza pachetele de date si vede tot ce faceti pe internet. Asigurati-va ca functiile Wi-Fi si Bluetooth sunt oprite atunci cand nu le utilizati. Acestea vor consuma bateria si pot facilita accesul neautorizat la datele de pe dispozitivul mobil.

Opriti serviciul de date mobile atunci cand nu il utilizati

Serviciile de internet in roaming sunt foarte scumpe, iar o aplicatie a unei retele sociale care incearca sa se actualizeze la fiecare cinci minute va costa mai mult decat intregul plan de date achizitionat.

Nu publicati pe platformele sociale detalii referitoare la locatia in care va aflati!

Daca va actualizati regulat conturile de social media si impartasiti constant unde sunteti si ce faceti, configurati cu atentie accesul altora la informatiile din profilul dumneavoastra. Daca acesta nu este accesibil exclusiv prietenilor, ati putea ajunge sa divulgati informatii ce pot fi utilizate de raufacatori, ca de exemplu sa spuneti unor persoane complet straine ca nu sunteti acasa. Ati fi de acord sa puneti afise mari prin tot orasul prin care sa faceti public locul in care va aflati?

Fiti atenti la ofertele prea bune pentru a fi reale

Daca primiti dintr-o data oferte incredibil de avantajoase cu hoteluri de lux la preturi foarte mici, rezervari de apartamente sau oferte de reincarcare a telefonului mobil, ignorati-le. Un click pe link-urile incluse in emailuri pot infecta telefonul sau tableta sau va pot atrage sa completetati formulare cu informatii personale.

Protejati-va terminalul cu parole si optiuni de criptare

In cazul in care cineva va fura sau va gaseste telefonul mobil, ingreunati-i acestuia accesul la informatiile stocate. Criptati datele cu ajutorul unui software dedicat sau - daca dispozitivul o permite - cu ajutorul optiunii de criptare disponibile in terminal. Folositi programe anti-theft pentru a va gasi telefonul, a-l bloca sau a sterge informatiile de pe el de la distanta.

Tranzactiile online folosind hotspot-uri nesecurizate sunt riscante

Autentificarea in orice cont de banca implica date sensibile. Tastarea datelor sensibile in timpul conexiunilor nesecurizate este riscanta, intrucat traficul poate fi urmarit de persoane neautorizate. Pentru tranzactii bancare sigure puteti folosi un laptop, iar daca acesta ruleaza Windows, o solutie dedicata precum Safepay va ajuta sa efectuati tranzactii bancare in siguranta.