go4it.ro: Tablete - manualul incepatorului (1)
De curand am fost nevoit sa raspund mai multor persoane la intrebarile "ce este o tableta?" si "ce faci cu ea?". Ma asteptam ca majoritatea persoanelor interesate de un astfel de dispozitiv sa cunoasca macar partial raspunsul la aceste doua intrebari. Am ajuns la concluzia ca putini sunt cei care stiu ce este o tableta la ora actuala si sunt familiari cu functiile si limitarile ei. Acestea fiind spuse, voi face in continuare o scurta prezentare generala a tabletelor si le voi mentiona pe cele care sunt disponibile pe piata locala sau care vor fi lansate in curand.

Tableta - definitie actuala

• Termenul tableta a fost si este folosit cu referire la mai multe dispozitive. Noi nu vom discuta aici despre tablete grafice, acele dispozitive sensibile la atingere, construite de Wacom si de altii pentru design si desen. Nu vom vorbi nici despre tablet PC-uri. Acestea sunt laptop-uri al caror ecran se roteste si este sensibil la atingere.
La ora actuala, cand este folosit termenul tableta in domeniul IT, se face referire la un dispozitiv cu ecran de 5"-10.1", sensibil la atingere, cu baterie integrata si fara tastatura. Tabletele sunt dotate cu procesoare ARM, cu consum redus si create special pentru dispozitive mobile. Sistemul de operare este preluat de la smartphone-uri sau derivat dintr-unul disponibil pe aceasta piata. Din punct de vedere al aspectului, tabletele sunt construite in jurul ecranului, sunt subtiri si au minimul necesar de butoane. Tabletele lansate pana acum nu au tastatura QWERTY fizica, fixa ori culisanta.
iPad si geneza tabletelor moderne
• Daca la inceputul anilor 2000 Steve Jobs respingea ideea unei tablete, in 2010 tot el prezenta prima generatie a tabletei iPad. Conform spuselor lui, dezvoltarea tabletei a inceput inainte de cea a telefonului mobil iPhone, insa tableta a fost pusa in stand-by cand au realizat ca functionalitatea ei poate fi oferita si de un smartphone. iPad a fost considerata o versiune mai mare a iPhone-ului si afirmatia nu este departe de adevar. In carcasa se gaseste un procesor ARM si nu Intel ca in MacBook-uri, iar sistemul de operare a fost preluat si adaptat de la iPhone.
• Producatorii de PC-uri si telefoane mobile au fost nevoiti sa reactioneze la succesul inregistrat de tableta Apple. Din pacate, Windows 7 nu se preta pentru dispozitive ultra-portabile cu baterie mica, iar hardware-ul necesar nu putea fi compactat indeajuns de mult. Singurele "tablete" care puteau concura macar la dimensiuni cu iPad-ul erau cele dotate cu procesoare pentru segmentul mobile si care rulau o versiune a sistemului de operare Android. Din pacate, nici autonomia si nici usurinta in utilizare nu se apropiau de cele oferite de iPad.
• Ulterior, Google a inceput sa dezvolte Android 3.0 Honeycomb, un sistem de operare special creat pentru tablete, iar Nvidia a venit cu generatia a doua a platformei Tegra 2. Ea oferea un procesor ARM cu doua nuclee, un procesor grafic si un chipset de control intr-un singur cip. Android 3.0 impreuna cu Nvidia Tegra 2 reusesc la ora actuala sa ofere un nivel de functionalitate si o autonomie similare cu cele oferite de a doua generatie a tabletei de la Apple.

Ce poti sa faci cu o tableta
Poate cea mai importanta functie a tabletei este accesul la Internet. In comparatie cu un laptop sau un netbook, ea este mai mica, mai usoara si iese instantaneu din stand-by. In practica, poti accesa o pagina web la doar cateva secunde de cand ai luat tableta in mana. Accesul la alte aplicatii care folosesc conexiunea la Internet, precum Facebook, mesagerie instantanee sau Skype este la fel de rapid. Un alt motiv pentru care sunt folosite tabletele este accesul rapid si simplu la documente, notite sau imagini. Pe tablete pot fi instalate suite office, gratuit sau contra cost, cu functii aproape identice cu cele de pe PC-uri. Deschiderea unui document la o sedinta la birou, accesul la notele de curs pentru un profesor sau chiar citirea unei carti in format PDF sunt lucruri usor de facut cu o tableta.
Tabletele de la Apple, dar si cele cu Android 3.0 si Nvidia Tegra 2 pot rula jocuri destul de complexe si cu grafica 3D. Ele reprezinta un dispozitv pentru relaxare si nu doar pentru copii. De asemenea, toate tabletele de ultima generatie se lauda cu posibilitatea de-a rula filme full HD, atat pe ecranul lor, cat si pe un LCD TV conectat printr-un cablu HDMI. Nu mai vorbim de aplicatii care ofera, cel putin in Statele Unite, accesul la continut multimedia la cerere, pentru un abonament lunar.

Ce nu poti sau nu prea poti sa faci cu o tableta

Este exagerat sa vorbesti despre productivitate in cazul tabletelor. Un ecran plat nu va putea niciodata inlocui o tastatura atunci cand vine vorba de scris. Poti sa raspunzi scurt la e-mail-uri sau sa postezi ceva pe blog, insa nu este recomandat sa folosesti tableta pentru editarea ampla a documentelor. O parte din tabletele de ultima generatie fie dispun de o tastatura ca accesoriu optional, fie ofera suport pentru o tastatura obisnuita, conectata prin portul USB.
Cu o tableta, sarcini relativ simple precum descarcarea unui atasament arhiva cu imagini si dezarhivarea lor intr-un director devin putin mai complicate, daca nu chiar imposibile. Sunt necesare aplicatii aditionale in cazul in care managerul de fisiere nu ofera suport pentru arhive.
Redarea filmelor HD si full HD, in ciuda faptului ca este una din facilitatile cu care se lauda tabletele de ultima generatie, este cel putin dificila. Player-ul integrat suporta doar anumite codec-uri si formate de fisiere, iar incarcarea in memorie a filmelor MKV de la PC este inutila chiar si atunci cand sunt instalate alte player-e. iPad 2 poate reda doar clipuri 720p, incarcate si procesate prin iTunes, asta in conditiile in care chipset-ul grafic integrat este mai performant decat cel al tabletelor cu Nvidia Tegra 2.
(Va urma)