descopera.ro : Terra 2.0 - cursa spre computerul planetar
In ultimii 20 de ani, societatile moderne si economiile acestora au suferit o transformare fara precedent gratie revolutiei informationale. Internetul a schimbat radical modul in care oamenii comunica, se informeaza sau efectueaza tranzactii, acest fenomen fiind considerat o veritabila "revolutie informationala". Progresul tehnologic promite acum sa declanseze o noua transformare radicala a lumii in care traim - conectarea unui numar tot mai mare de obiecte la Internet conduce la o a doua revolutie industriala.
Costul si dimensiunile senzorilor s-au redus considerabil in ultima vreme, iar astazi acestia au devenit suficient de mici si de ieftini pentru a putea fi integrati in tot mai multe obiecte. Acest lucru se intampla cu o frecventa tot mai mare, revolutionand industrii intregi.

"Internetul lucrurilor" si lumea digitala

In 2003, pe Terra traiau aproximativ 6,3 miliarde de persoane si erau conectate la Internet 500 de milioane de dispozitive. Dupa numai cinci ani, numarul dispozitivelor conectate la Internet a depasit numarul oamenilor de pe planeta. Specialistii companiei Cisco considera ca acesta este momentul in care a inceput o noua epoca - aceea a asa-numitului "Internet al lucrurilor" (the Internet of things).
Numarul dispozitivelor conectate la Internet cunoaste o evolutie incredibila: specialistii Cisco estimeaza ca aproximativ 12,5 miliarde erau "online" in 2010. Tot ei estimeaza ca numarul obiectelor conectate la Internet se va ridica la 25 de miliarde in 2015 si ca va atinge pragul de 50 de miliarde in 2020.
Surpriza este aceea ca dispozitivele conectate la Internet nu se limiteaza la computere, telefoane mobile sau tablete. Gratie progresului tehnologic si miniaturizarii, numeroase obiecte de toate felurile pot fi conectate la Internet. De asemenea, senzorii devin tot mai mici si mai ieftini, astfel ca tot mai multe obiecte pot fi monitorizate in timp real. Un numar tot mai mare de conexiuni la Internet origineaza de la diferiti senzori atasati diferitelor obiecte - sau chiar unor unor fiinte vii.
Spre exemplu, o companie olandeza, Sparked, a dotat 200 de vaci cu senzori wireless, ceea ce permite fermierilor sa le urmareasca in timp real traseul, starea de sanatate sau chiar sa afle cand devin gestante. Fiecare vaca transmite 200 MB de date pe an.
Animalele nu sunt singurele fiinte care pot fi monitorizate prin senzori. Si pacientii umani incep sa beneficieze de aceasta posibilitate. Companii precum Corventis produc monitoare cardiace wireless care permit doctorilor sa afle in timp real situatia pacientilor lor.
Senzorii devin populari si in lumea sportului. Mai multe echipe profesioniste de fotbal si de rugby din strainatate au inceput sa isi echipeze jucatorii in timpul antrenamentelor cu un dispozitiv de dimensiunea unui telefon mobil, pe care il poarta intre omoplati. Un asemenea aparat costa 3.000 dolari si este dotat cu GPS, giroscop, magnetometru, accelerometru si cu un monitor cardiac. Aparatul le permite antrenorilor sa urmareasca in timp real efortul depus de jucatori, sa masoare distanta parcursa, viteza si capacitatea de accelerare, numeroasele date ajutandu-i sa identifice punctele tari si cele slabe ale fiecaruia.
(Va urma)