descopera.ro : Terra 2.0 - cursa spre computerul planetar
(Continuare)

Senzorii in industrie
Senzorii isi fac aparitia in tot mai multe industrii, contribuind la eficientizarea consumului de resurse si la reducerea costurilor.
Numeroase lucrari de infrastructura sunt astazi dotate cu senzori, de la poduri si conducte de transmisie pana la platforme petroliere. Toate acestea furnizeaza date in timp real despre starea echipamentelor, avertizand asupra potentialelor probleme inainte ca acestea sa se produca, permitand astfel ca reparatiile sa fie efectuate cu pagube minime. In Rio de Janeiro, compania IBM instaleaza senzori pentru a detecta riscul declansarii unor ploi violente, reducand astfel probabilitatea ca alunecarile de teren sa provoace pierderi omenesti.
Un exemplu de folosire a datelor in transporturi vine de la CSX Transportation, o companie de transport feroviar din SUA. Aceasta a inceput sa foloseasca algoritmi sofisticati care combina datele oferite de GPS-ul atasat locomotivelor cu informatii despre greutatea si lungimea trenurilor, despre gradul de inclinare al terenului si despre numarul de curbe de-a lungul traseului pe care trenul urmeaza sa-l parcurga. Toate aceste date sunt procesate de software-ul instalat la bord, rezultand mult mai putine frane de-a lungul unei calatorii, reducand astfel consumul de combustibil.
Tot in industria transportului, senzorii incep sa fie folositi pentru a monitoriza marfa, mai ales cea perisabila, precum legumele si fructele. Algoritmii sofisticati pot procesa datele furnizate de senzori pentru a avertiza transportatorii inainte ca marfa sa se deterioreze, permitandu-le sa modifice traseul la timp.
In medicina, companii precum General Electric lucreaza la transformarea camerei de spital in una cu adevarat inteligenta. In testele efectuate de compania americana, o astfel de incapere a fost dotata cu trei camere video instalate in tavan. Gratie unui software inteligent care analiza datele furnizate de camere, algoritmii puteau alerta doctorii si asistentele in cazul in care uitau sa se spele pe maini inainte si dupa ce au atins pacientii, reducand astfel semnificativ numarul infectiilor intra-spitalicesti. De asemenea, un software de recunoastere faciala putea alerta doctorii in cazul in care identifica pe chipurile pacientilor semne ca acestia erau coplesiti de durere.
Un experiment similar a fost efectuat de specialistii de la Universitatea din Ontario. Acestia au dotat maternitatea din localitate cu un sistem care monitorizeaza in timp real starea de sanatate a copiilor nascuti prematur. Algoritmii sistemului analizeaza pulsul si ritmul respiratiei, alertand personalul medical in cazul in care starea bebelusilor se inrautateste.
(Va urma)