descopera.ro : Terra 2.0 - cursa spre computerul planetar
(Continuare)

Spunem adio intimitatii?
O alta inovatie a aparut recent in mallurile europene datorita companiei britanice Path Intelligence.Aceasta a lansat in 2009 FootPath, un sistem care inregistreaza semnalul telefoanelor mobile, permitand urmarirea cumparatorilor de-a lungul plimbarilor acestora prin centrele comerciale. Astazi, peste 1 milion de persoane sunt urmarite zilnic cu ajutorul acestui sistem. Sharon Biggar, CEO-ul companiei, afirma ca acest sistem este folosit de comercianti pentru a decide in care parte a mallurilor sa isi amplaseze magazinele sau pentru a identifica nationalitatea vizitatorilor (folosind pentru identificare codul de tara al numerelor de telefon). In mallurile in care este implementat sistemul FootPath, vizitatorii sunt atentionati la intrare si sunt sfatuiti sa isi inchida telefonul mobil daca nu doresc sa fie monitorizati.
Acesta nu este singurul mod in care datele generate de telefoanele mobile sunt folosite de companii pentru imbunatatirea serviciilor. Mai multe companii care ofera servicii de navigatie prin GPS cumpara de la operatorii de telefonie mobila date anonimizate din retelele celulare. Acestea, combinate cu datele oferite de dispozitivele GPS, le permit acestor companii sa ofere date in timp real despre aglomeratia din trafic, astfel ca utilizatorii acestor servicii pot folosi rute alternative.
Acelasi lucru se intampla in cazul smartphone-urilor: deoarece majoritatea sunt dotate cu GPS, acestea urmaresc in timp real traseul utilizatorilor. Servicii precum Google Latitude permit fiecarui detinator de smartphone sa pastreze o arhiva actualizata in timp real a calatoriilor sale.
Progresul tehnologic si reducerea costurilor senzorilor aduc nenumarate beneficii industriilor si utilizatorilor, insa prezinta si o fata intunecata: supravegherea electronica a populatiei devine mult mai usor si mai ieftin de realizat.
Un studiu efectuat de cercetatorul John Villasenor de la Brookings Institute arata ca, in scurt timp, "va deveni posibil din punct de vedere financiar si tehnologic ca toate comunicatiile de voce si date dintr-o tara sa fie supravegheate. Fiecare conversatie telefonica, fiecare mesaj electronic, fiecare interactiune in retelele sociale si chiar miscarea fiecarei persoane si a fiecarui vehicul pot fi monitorizate".
Cercetarile efectuate de Villasenor ofera ca exemplu Siria: costurile cu stocarea tuturor conversatiilor telefonice efectuate de-a lungul unui an se ridica la 2,5 milioane de dolari. In 2016, gratie progresului tehnologic, acestea vor scadea la doar 250.000 de dolari. In Chongqing, un oras din China in care locuiesc 12 milioane de persoane, se desfasoara in acest moment un proiect in cadrul caruia municipalitatea va impanzi orasul cu 500.000 de camere video. Momentan, costurile anuale de stocare a datelor video se ridica la 300 de milioane de dolari, insa in 2020 vor fi de doar 3 milioane de dolari.
(Va urma)