descopera.ro : Terra 2.0 - cursa spre computerul planetar
(Continuare)
Unde ne va duce revolutia senzoriala?
Daca tot mai multe obiecte vor ajunge sa fie dotate cu senzori si conectate la Internet, care va fi punctul terminus al acestei tendinte? Larry Smarr, directorul fondator al Institutului pentru Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei din California, afirma ca scopul final este realizarea "computerului planetar care percepe tot".
"In urmatorii 10 ani, lumea fizica va deveni din ce in ce mai incarcata cu dispozitive capabile de a trimite si a recepta informatie. Miliarde de procesoare sunt deja integrate in telefoane, automobile, dispozitive, cladiri si in mediul inconjurator. Acesti senzori transmit din ce in ce mai multe date catre centre de procesare a datelor, iar aceasta tehnologie din cloud permite companiilor sa conceapa aplicatii care sunt 'constiente spatial'. Retelele electrice inteligente masoara deja folosirea electricitatii, oamenii activi isi masoara pulsul in timpul activitatii fizice, iar sute de milioane de persoane incarca poze etichetate cu informatii de geolocalizare in retelele sociale", afirma Smarr.
"Peste 10 ani, cel mai rapid supecomputer va fi compus dintr-un miliard de procesoare, iar tehnologia din cloud va inregistra acelasi ritm de crestere, ceea ce va permite crearea unui computer planetar cu o putere enorma", conchide Starr.
Care va fi rezultatul existentei acestei gigantice puteri computationale? Mike Liebhold de la Institute for the Future afirma ca acest supercomputer va avea capacitatea de a simula mai multe aspecte ale lumii fizice cu o viteza mai mare decat cea pe care aceste procese o au in realitate. Astfel, computerul va trece de la pasul in care inregistreaza informatia si o analizeaza la cel in care devine capabil sa o controleze. Asadar, lumea fizica va putea fi controlata de lumea digitala.
Este greu de estimat care va fi impactul acestei revolutii industriale 2.0. Acum un secol, cand omenirea era martora altei inovatii radicale, automobilul, putina lume ar fi putut prezice ca aceasta inventie va duce la aparitia suburbiilor sau a mallurilor. Un singur lucru e cert - "lumea digitala" are potentialul de a schimba dramatic societatea.