it.bzi.ro: Ultrabook, hibrid sau laptop? Cum alegi cel mai potrivit portabil pentru nevoile tale?
Piata PC-urilor portabile a evoluat atat de mult incat utilizatorul final devine din ce in ce mai confuz atunci cand intentioneaza sa achizitioneze un PC portabil.
In urma cu cativa ani era foarte simplu, laptopul era solutia, dar situatia s-a schimbat odata ce piata laptopurilor "s-a spart" in mai multe nise, ceea ce impune, din partea utilizatorului, disponibilitate pentru o documentare mai amanutita asupra achizitiei.
Ultrabook-uri si hibrizi, care incearca sa combine mobilitatea unei tablete cu functionalitatea unui laptop, au aparut pe piata pentru a se mula pe niste nevoi specifice ale unei categorii de utilizatori care, inainte de orice, are nevoie de mobilitate.
Aceste dispozitive noi au venit cu raspunsul la optimizarea raportului nevoi-performante pentru utilizatorii de baza care folosesc dispozitivul in special pentru comunicare online si navigare generala pe internet. Ce tip de PC portabil ti se potriveste? Sa exploram diferentele dintre ultrabook-uri, hibrizi si laptopuri.

Ultrabook-urile
Aceste dispozitive sunt in primul rand alternativa propusa de Intel si Windows la MacBook Air. Sunt o solutie high end, asa ca pretul unui ultrabook poate depasi cu mult bugetul pe care un utilizator obisnuit ar fi justificat sa il aloce unui astfel de dispozitiv.
Ultrabook-urile au fost construite sa fie foarte puternice, rezistente si, in acelasi timp, portabile. Beneficiaza de ultimele tehnologii, au un finisaj din materiale de cea mai buna calitate, iar autonomia bateriei nu este de neglijat.
Ultrabook-urile imbina performantele si design-ul special intr-un pachet destinat utilizatorilor experimentati care au nevoie si isi permit un dispozitiv premium.

Hibrizii sau dispozitivele "doi in unu"
Aceste dispozitive sunt dedicate utilizatorilor care au nevoie de mai multa mobilitate. Dimensiunile reduse, performantele medii si autonomia sporita a bateriei le recomanda pentru o utilizare mobila in cele mai bune conditii.
Indeplinesc functiile unei tablete, iar cand utilizatorul are nevoie sa indeplineasca sarcini mai complexe se poate activa tastatura fizica, ceea ce le ofera o functionalitate de laptop. Pe piata exista mai multe optiuni pentru acest tip de dispozitiv. Fiecare producator din domeniu a lansat cate o viziune proprie a hibirzilor.
Chiar daca performantele le recomanda si pentru indeplinirea unor functii business de baza, pretul hibrizilor este mult peste cel standard al laptopurilor, iar utilizatorul face o serie de compromisuri care vor dauna experientei de utilizare a dispozitivului, precum si asupra productivitatii sale. In general, aceasta categorie de PC-uri portabile este recomandata pentru o utilizare personala, de divertisment.

Laptopurile
Daca utilizatorul vizeaza cel mai bun raport performante-pret, o experienta de utilizare placuta, isi doreste eficienta in rezolvarea sarcinilor de serviciu si nu este innebunit dupa finisaje high end, atunci, laptopul este cea mai buna alternativa.
"Laptopul este cel mai utilizat instrument de lucru in mediul business. Multi dinte clientii nostri sunt firme, iar din obiceiurile lor de cumparare de componente de laptop, tragem concluzia ca acest dispozitiv este o unealta importanta in derularea normala a proceselor companiilor. De aceea ne-am si orientat catre aceasta nisa a componentelor", spune Bogdan Voinea, Director de Marketing Laptop-direct.ro, magazin online, specializat in componente pentru laptopuri.