Scientia.ro: Viata extraterestra pe alte planete ar putea fi mult mai raspandita decit se crede
Intr-un nou studiu se arata ca viata extraterestra aflata pe alte planete ar putea fi mult mai raspandita decat s-a crezut anterior. Planete despre care se credea anterior ca nu pot gazdui viata ar putea fi capabile sa sustina viata, dupa cum se arata intr-un studiu elaborat de catre University of Aberdeen.
Planetele de marimea Pamantului pot sustine viata pana la o distanta fata de stelele lor gazda de cel putin zece ori mai mare decat cea considerata anterior, afirma cadrele universitare de la University of Aberdeen
Intr-o noua lucrare publicata in Planetary and Space Science se afirma ca unele planete stancoase reci, considerate anterior ca fiind nelocuibile, ar putea fi de fapt capabile sa gazduiasca viata sub suprafata lor.
O echipa de cercetatori care include cadre universitare de la University of St Andrews contesta definitia consacrata pentru "zona locuibila", adica regiunea din jurul unei stele in care poate apare viata, tinand cont si de faptul ca viata se poate dezvolta sub suprafata planetelor.
"Zona locuibila traditionala este cunoscuta, de asemenea, ca fiind zona Goldilocks", explica doctorandul Sean McMahon. "O planeta trebuie sa nu fie nici prea aproape de steaua sa, dar, de asemenea, nici prea departe de aceasta pentru ca sa poata exista apa in stare lichida pe suprafata sa. In caz contrar apa ar fierbe sau ar ingheta.
Dar aceasta teorie nu ia in considerare faptul ca viata poate exista sub suprafata unei planete. Temperatura creste pe masura ce coboram tot mai adanc sub suprafata unei planete si la o anumita temperatura poate exista apa in stare lichida si in consecinta viata poate fi intalnita si acolo".
Echipa a creat un model computerizat care estimeaza temperatura de sub suprafata unei planete de o anumita marime aflata la o anumita distanta fata de steaua sa gazda.
"Pe Pamant s-au descoperit forme de viata aflate la o adancime de cel mult 5,3 km sub suprafata acestuia, dar viata ar putea exista chiar si la o adancime de 10 km (pana in prezent nu s-au realizat foraje la o astfel de adancime).
Utilizand modelul nostru computerizat am descoperit ca zona locuibila pentru o planeta asemanatoare Pamantului care orbiteaza in jurul unei stele asemanatoare Soarelui este aproximativ de trei ori mai mare daca consideram ca primii cinci kilometri de sub suprafata planetei pot sustine viata.
Modelul nostru arata ca apa lichida si in consecinta viata ar putea supravietui la o adancime de 5 km sub suprafata Pamantului, chiar in cazul in care Pamantul s-ar afla la o distanta de trei ori mai mare fata de Soare decat in prezent.
Daca consideram o adancime fata de suprafata Pamantului si mai mare, de 10 km, atunci zona locuibila pentru o planeta similara Pamantului ar fi de 14 ori mai extinsa".
Zona locuibila actuala pentru sistemul nostru solar se extinde pana la planeta Marte, dar prin aceasta redefinire a acesteia ea s-ar extinde chiar mai departe de Jupiter și Saturn. Rezultatele sugereaza, de asemenea, ca multe dintre asa-numitele planete "orfane" aflate in deriva in spatiul interstelar ar putea fi, de fapt, locuibile.
"Planetele stancoase de cateva ori mai mari decat Pamantul ar putea sustine apa lichida pana la o adancime de aproximativ 5 km sub suprafata lor chiar si in spatiul interstelar (foarte departe de o stea), chiar daca ele nu au atmosfera, deoarece cu cat o planeta este mai mare cu atat mai multa caldura se genereaza in interiorul ei.
S-a sugerat ca planeta Gliese 581 d, care se afla la 20 ani-lumina departare de Terra, in constelatia Balanta, ar putea fi prea rece pentru a avea apa lichida la suprafata sa. Cu toate acestea, modelul nostru sugereaza ca este foarte probabil ca aceasta sa poata avea apa lichida la o adancime mai mica de 2 km sub suprafata sa, presupunand ca ea este o planeta similara Pamantului".

Importanta acestei noi definitii a conceptului de zona locuibila este evidentiata, de asemenea, de un alt document publicat de aceeasi echipa, care sugereaza ca pe Pamant viata ar putea supravietui mai mult sub suprafata continentelor decat sub fundul marilor.
McMahon spera ca aceste studii sa-i determine si pe alti cercetatori sa analizeze cum ar putea fi detectata viata de pe alte planete.
"Rezultatele sugereaza ca viata poate sa apara mult mai frecvent in adancul planetelor si satelitilor decat pe suprafata lor. Acest lucru inseamna ca putem cauta indicii ale vietii in afara zonelor locuibile conventionale. Sper ca oamenii vor studia modul prin care viata aflata sub suprafata planetelor ar putea fi detectata. Aceasta deoarece nu este de neimaginat ca ar putea exista semne la suprafata planetelor ca viata se afla sub suprafata acestora.
Suprafetele planetelor stancoase pe care le stim sunt diferite de cea a Pamantului. De obicei ele sunt reci si aride deoarece aceste planete nu au atmosfera sau au o atmosfera foarte subtire sau chiar coroziva. In adancul acestor planete viata este protejata fata de conditiile dificile de la suprafata. In consecinta, zona locuibila din subteran s-ar putea dovedi a fi foarte importanta. Faptul ca Pamantul adaposteste viata la suprafata sa ar putea fi chiar un lucru neobisnuit".
Traducere de Cristian-George Podariu
cu acordul Phys.org.