Jurnalul National: Descoperire la Harvard. Tehnologie de control a celulelor stem care regenereaza cresterea danturii
Conform informatiei publicate de Science Translational Medicine, stomatologii au de ce sa se teama pentru viitorul lor profesional! O echipa de cercetatori a Universitatii Harvard a descoperit o tehnologie prin care pot regenera cresterea dentitiei.
Cu un potential imens in repararea sau regenerarea tesuturilor distruse, celulele stem - celule care poseda capacitatea de a se transforma intr-o mare diversitate de celule diferentiate (celule nervoase, hepatice, etc.) - reprezinta fara indoiala marea descoperire a medicinei moderne.
Procedura folosita de echipa de la Harvard pare sa fi sarit in realitate direct din filmele science-fiction, echipa a utilizat o raza laser de slaba putere pentru a stimula celulele stem responsabile de cresterea danturii si pentru a le incuraja sa formeze dentina - substanta proteica, bogat mineralizata, care formeaza masa principala a dintelui.
Anumite molecule biologic active, cum ar fi proteinele de reglementare numite factori de creștere, pot declansa celulele stem sa se diferentieze in diferite tipuri de celule.
Rezultatul cu adevarat remarcabil al cercetarii efectuate la Harvard este modul in care mecanismele procesului de transformare a celulelor stem in celule specializate, in acest caz dentina, au putut fi controlate cu atat de mare precizie prin intermediul unor molecule active din punct de vedere biologic - proteine regulatoare, numite si factori de crestere.
Precedentele incercari in acest domeniu plecau de la izolarea celulelor stem in conditii de laborator pana in momentul in care capatau natura si forma dorita si puteau fi transplantate in organismul din care fusesera extrase.
Cercetatorii spun ca actuala metoda, bazata pe utilizarea laserului, mult mai rapida si mai putin invaziva decat cea descrisa mai sus, si-a dovedit eficienta in testele de laborator si cele pe animale. Aplicatiile acestei tehnologii revolutionare sunt multiple, de la vindecarea ranilor, regenerarea oaselor sau a altor tesuturi sau organe.