B365.ro: Parcurile Cismigiu si Carol, restaurate si revitalizate. Proiectele au o valoare de 4 milioane euro

Primaria Capitalei vrea sa revitalizeze si sa restaureze patrimoniul natural si cultural din parcurile Cismigiu si Carol. Valoarea investitiei, pentru fiecare parc, este de doua milioane euro. Pentru implementarea celor doua proiecte, municipalitatea intenționeaza sa aplice pentru finatare neremabursabila 100% prin Granturi ale Guvernului Norvegian. Daca proiectele vor fi aprobate vor fi restaurate aleile, podurile si grota din Parcul Cismigiu, iar in Parcul Carol va fi refacuta gradina franceza si aleile. Proiectul a fost aprobat joi de Consiliul General, in unanimitate.
Primarul general, Sorin Oprescu, a cerut Consiliului General al Municipiului Bucuresti sa aprobe doua proiecte privind privind participarea Capitalei in cadrul Proiectului "Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural" din Parcul Cismigiu, respectiv Parcul Carol, prin accesarea Granturilor Norvegiene. Practic municipalitatea isi propune sa atraga 4 milioane euro, fonduri nerambursabile 100% de la Guvernul Norvegian, pentru restaurarea si reabilitarea celor doua parcuri ale Capitalei. Perioada de implementare a proiectelor nu trebuie sa depaseasca 30 aprilie 2016.
Potrivit proiectului prezentat consilierilor generali, lucrarile ce vor fi realizate in Parcul Cismigiu cuprind:
- restaurare podul mare si Podul cu Nuci, restuarare alei pietonale, retenție ape meteorice
- canalizare pluviala alei, irigații (sistem simplu cu aspensoare), alimentare cu apa si canalizare, toalete
- inlocuire stalpi iluminat , restaurare, relocare stalpi iluminat originali, curațire grafitti Cetate
- restaurare izvor Eminescu, restaurare izvor Sissi Stefanidi, restaurare Grota, propunere semnalistica.
Conform Raportului de Expertiza Tehnica, realizat in 2010, Podul Mare este degradat atat din punctul de vedere al elementelor principale de rezistenta - betonul armat fiind degradat, cat si al caii podului si al racordarii cu terasamentele. Podul Mare a fost construit in 1930 si in prezent are o valoare de inventar de doar 120.575 de lei. Ce-i drept, lucrarile ar urma sa coste aproximativ 1,632 milioane lei. O situatie asemanatoare se inregistreaza si in cazul Podului de Nuc, construit si el in 1930, la care lucrarile ar urma sa coste 1,292 milioane lei. Valoarea de inventar a podului este de 122.659 lei. Si la Podul de Nuc exista probleme la structura de rezistenta, precum degradarea puternica a grinzilor marginale, beton dislocat la partea inferioara, armaturi decopertate si corodate, dar si la calea podului.
Si in Parcul Carol sunt proiectate o serie de lucrari de restaurare si amenajare. Potrivit proiectului, daca Primaria Capitalei va primi finantarea de doua milioane de euro vor fi realizate urmatoarele lucrari in Parcul Carol:
- restaurare alei pietonale si alee centrala
- refacere gradina franceza Cantacuzino, restaurare suprafata de calcare pod/trepte/platforma, inlocuire piatra naturala, amenajare ansamblu Giganti, amenajare insula, panouri semnalistice.
- sistem de aspensoapre pentru irigatii, alimentare cu apa canalizare, toalete.
Pentru a putea aplica pentru Granturile Guvernului Norvegian, proiectele trebuie aprobate de Consiliul General. Primaria Capitalei are termen pana pe 7 aprilie pentru a depune dosarele in vederea obtinerii finantarii nerambursabile de 4 milioane euro.
Parcul Cismigiu este cea mai veche gradina publica din Bucuresti. Amenajarea parcului a fost realizata de Wilhelm Mayer, directorul Gradinilor Imperiale din Viena si a fost terminata in 1847. Parcul Cismigiu se afla pe lista monumentelor istorice din Bucuresti.
Parcul Carol are o suprafata de 45 de ha si a fost amenajat intre anii 1900-1906 dupa planurile arhitectului peisagist elvetian francez Eduard Redont.