Ziarul Financiar: Google sarbatoreste alegerile europarlamentare 2014 cu un nou logo
Motorul de cautare Google si-a modificat, duminica, logoul pentru a marca alegerile europarlamentare 2014, care au loc in aceasta zi, in mai multe tari din Uniunea Europeana.
Noul logo are in mijloc o urna de culoare albastra cu un cerc format din stele galbene, ce reprezinta drapelul Uniunii Europene, pentru a aminti cetatenilor UE ca pe 25 mai vor fi desemnati reprezentantii fiecarui stat membru in Parlamentul European.
Fiecare stat membru are propriile legi electorale si fiecare decide data la care cetatenii sai se prezinta la vot, in timpul perioadei de patru zile dedicate alegerilor: 22 - 25 mai. Romanii se prezinta la urne pe 25 mai pentru a-i alege pe cei 32 de reprezentanti in Parlamentul European, cu unul mai putin fata de legislatura 2009-2014. Rezultatele din toate cele 28 de state membre vor fi anuntate in seara zilei de duminica, 25 mai.
Votul este obligatoriu in Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg.Alegerile europarlamentare din aceste zile sunt cele mai importante de pana acum, intrucat de rezultatul lor depinde si numirea presedintelui Comisiei Europene, iar viitorul Parlament va avea mai multe puteri fata de precedentul, fiind primul ales dupa regulile Tratatului de la Lisabona.
Tratatul de la Lisabona acorda Parlamentului European competente sporite la nivel legislativ, acesta avand putere de decizie in aproape toate dosarele legislative. Procedura de codecizie a Parlamentului si Consiliului a fost extinsa cu peste 40 de domenii, incluzand agricultura, imigrarea legala si fondurile structurale. Totodata, PE are ultimul cuvant asupra bugetului comunitar.
Parlamentul European este singurul organ al Uniunii Europene ales in mod direct. De la aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, in iulie 2013, Parlamentul European numara 766 de eurodeputati. In viitorul PE, numarul europarlamentarilor va fi redus la 751. Acestia vor reprezenta peste 500 de milioane de cetateni din 28 de state membre.
Locurile in Parlament sunt repartizate intre diferitele state in temeiul tratatelor UE, pe baza principiului "proportionalitatii degresive", adica statele cu o populatie mai numeroasa au mai multe locuri decat statele mai mici, dar tarilor mai mici le revin mai multe locuri decat ar rezulta dintr-un calcul strict proportional.
Parlamentul joaca un rol activ in elaborarea legislatiei, care are un impact asupra vietii cotidiene a cetatenilor europeni, ca, de exemplu, legislatia privind protectia mediului, drepturile consumatorilor, egalitatea sanselor, transportul, libera circulatie a lucratorilor, capitalurilor, marfurilor si serviciilor. Parlamentul si Consiliul au, de asemenea, competente comune in ceea ce priveste bugetul anual al Uniunii Europene.
Incepand cu anul 1979, membrii Parlamentului European sunt alesi direct, o data la cinci ani, prin alegeri generale, libere si secrete. In perioada 1952-1976, membrii Parlamentului European erau numiti de catre parlamentele statelor membre. Parlamentul European are doua sedii: la Bruxelles si Strasbourg. Structurile politice existente in tarile membre se oglindesc in randul celor politice de la nivelul Parlamentului European.
Germanul Martin Schulz este presedintele Parlamentului European din 2012.
Pentru mandatul 2014-2019, Romania are 32 de fotolii alocate in Parlamentul European, pentru care vor lupta candidati din partea principalelor partide politice din Romania, dar si independenti.
In Romania, membra a Uniunii Europene din 2007, alegerile pentru reprezentantii tarii in Parlamentul European au loc duminica, de la ora 7.00 pana la ora 21.00, cand se vor inchide urnele. 18.226.995 de cetateni cu drept de vot sunt asteptati la cele 18.532 de sectii de votare sa isi exprime optiunile.
Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.