Realitatea.net : Google sarbatoreste 40 de ani de cand a fost inventat CUBUL RUBIK
CUBUL RUBIK. Google celebreaza 40 de ani din momentul in care a fost inventat CUBUL RUBIK
Cubul Rubik este un joc problema de tip puzzle inventat in 1974 de catre sculptorul si profesorul de arhitectura maghiar Erno Rubik.
Numit initial "Cubul Magic" de catre inventatorul sau, Erno Rubik, a fost redenumit "Cubul lui Rubik" de compania Ideal Toys in 1980 si a castigat premiul special pentru Cel mai bun joc problema la Jocul Anului in Germania. Este considerata a fi cea mai bine vanduta jucarie din lume, cu peste 300.000.000 de cuburi vandute in lume pana in 2005t
CUBUL RUBIK. Intr-un cub Rubik clasic, fiecare din cele sase fete este acoperita cu 9 etichete, colorate in una din sase culori (in mod traditional alb, galben, portocaliu, rosu, albastru si verde). Un mecanism de pivoti permite rotirea independenta a fiecarei fete, si astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului, fiecare fata trebuie sa aiba o singura culoare.
Aniversarea a douazeci si cinci de ani de la inventarea cubului a avut loc in 2005, cand a fost produsa o varianta speciala, cu o eticheta in centrul fetei reflective (care a inlocuit-o pe cea alba) cu un logo "Cubul lui Rubik 1980-2005".
CUBULRUBIK. Exista patru variatii ale Cubului, produse pe scara larga: Cubul de buzunar, de 2×2×2, cubul standard 3×3×3, apoi de 4×4×4 si de 5×5×5. Recent, s-au produs si versiuni mai mari (V-Cube 6 si V-Cube 7).
Cubul a inspirat o intreaga categorie de jocuri similare, din care fac parte cuburile de diferite dimensiuni mentionate mai sus, ca si alte forme geometrice cum ar fi tetraedrul (de exemplu, Pyraminx), octaedrul, dodecaedrul, si icosaedrul. Exista jocuri multidimensionale virtuale, simulat pe calculator cu un software care permite utilizatorilor sa manevreze obiecte cum ar fi un cub Rubik tetradimensional, care nu poate fi construit fizic.

sursa: wikipedia