MEADIAFAX: GOOGLE o sarbatoreste pe matematiciana si filosoafa Maria Gaetana Agnesi, la 296 ani de la nastere
Motorul de cautare Google si-a modificat, vineri, logoul pentru a o sarbatori pe matematiciana, filosoafa si lingvista italiana Maria Gaetana Agnesi, la implinirea a 296 de ani de la nasterea acesteia.
Astfel, noul logo al motorului de cautare online GOOGLE prezinta un portret al acesteia, precum si imaginea curbei de ecuatie carteziene, care ulterior a devenit cunoscuta drept bucla lui Agnesi.
Maria Gaetana Agnesi s-a nascut pe 16 mai 1718, la Milano, fiind cel mai mare dintre cei 23 de copii ai profesorului de matematica Pietro Agnesi, care lucra la Universitatea din Bologna. De altfel, una dintre surorile sale este clavecinista si compozitoarea Maria Teresa Agnesi Pinottini.
Mariei Agnesi i se atribuie scrierea primei carti despre calculul diferential si cel integral, "Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana", publicata in 1748. Printre alte teme de care a fost interesata se numara studiul geometric al curbelor, propagarea luminii, transparenta corpurilor, dar si lingvistica si limbile straine.
In tinerete s-a calugarit, intrand in Ordinul Surorilor Albastre (Ordre des Soeurs Bleues) si apoi si-a dedicat viata studiului matematicii.
Papa Benedict al XIV-lea a numit-o profesoara de matematica la Universitatea din Bologna, in anul 1750, fiind membru onorific al acestei institutii.
In afara de faptul ca a fost o stralucita matematiciana si lingvista, ea a luptat pentru emanciparea femeilor si pentru accesul acestora la educatie, iar ultimii 40 de ani din viata si i-a petrecut studiind teologia si avand o intensa activitate caritabila.
Maria Gaetana Agnesi a fost membru al Academiei Italiene.
Matematiciana a murit pe 9 ianuarie 1799, la Milano, la varsta de 80 de ani.
Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.