Exista foarte multe alternative la Microsoft Office, multe dintre ele gratuite. Cei mai multi dintre noi folosim insa Word, Excel si PowerPoint de prea multi ani incat sa ne dezobisnuim. Mai mult decat atat, multe documente create in aceste programe rareori pot fi vizualizate sau editate la fel de bine in alte aplicatii.
In teorie, aceste suite de programe nu sunt deloc ieftine, iar mai recentul Office 365 implica plata unui abonament destul de generos. Din fericire, exista cateva moduri prin care puteti rula Microsoft Office gratuit. In acest material am agregat cinci astfel de optiuni, incepand cu o versiune de proba pe care o puteti rula printr-un truc pana la 180 de zile si continuand cu aplicatii web si mobile.
Daca urmati aceste sfaturi, nu inselati pe nimeni, nu faceti piraterie si va puteti desfasura linistiti activitatea folosind aplicatiile care va fac viata mai usoara.

Office 365 Trial - 30 de zile

Microsoft va ofera spre testare, timp de o luna de zile, pachetul Office 365 Home Premium pe care il puteti instala fara probleme pe mai multe PC-uri si Mac-uri.
Partea neplacuta in aceasta ecuatie este ca sunteti obligati sa va dati datele de card la momentul initierii download-ului. In plus, trebuie sa aveti mare grija ca dupa 30 de zile sa va anulati abonamentul, pentru a nu fi taxati 10 dolari pe urmatoarea luna.

Office Professional Plus Trial - de la 60 pana la 180 zile

In momentul in care initiati procedura de descarcare de pe site-ul Microsoft, va va fi oferita si o cheie de instalare, pe langa un fisier IMG. Acesta din urma este menit a fi inscriptionat pe un disc, dar cu un program gen 7-Zip il puteti decompresa ca pe o arhiva obisnuita. La final, veti ramane cu mai multe fisiere, printre care un setup .exe pe care il veti folosi la instalare. La prima rulare a oricarui program din pachetul Office Proffesional, vi se va cere sa-l activati online, alegeti optiunea ,,Enter a product key" si introduceti codul pe care l-ati primit la descarcare.
Procedura de reactivare a versiunii trial mai poarta numele "rearm" si poate fi folosita de 6 ori la distanta de cate 30 de zile. Pe internet exista multe unelte pe care le puteti descarca pentru a automatiza acest proces, dar il puteti face si singuri. Totul este sa nu fi expirat deja.
Deschideti o fereastra My Computer. Daca aveti o versiune de Windows pe 32 de biti trebuie sa accesati ,,C:Program FilesCommon FilesMicrosoft Shared" . In cazul unui Windows pe 64 de biti, trebuie sa ajungeti in ,,C:Program Files (x86)Common FilesMicrosoft Shared". Cu tasta Shift apasata, faceti click dreapta pe folderul OfficeSoftwareProtectionPlatform si alegeti optiunea ,,Open command windows here". In acel moment, vi se va deschide o fereastra de Command Prompt in care trebuie sa scrieti o singura comanda si sa o confirmati cu enter. Este vorba de ,,OSPREARM.EXE" fara ghilimele. Atat. O alternativa ar fi sa intrati in respectivul director, OfficeSoftwareProtectionPlatform, si sa introduceti OSPREARM.EXE in bara de adresa din Windows Explorer. Ar trebui sa functioneze si in acest mod.

Microsoft Office gratuit online

Daca aveti o pasiune pentru serviciile Microsoft, sunteti in permanenta online si aveti deja un cont OneDrive (fostul SkyDrive) puteti apela la Office Online. Acesta este complet gratuit si sunt destul de sigur ca va continua sa fie gratuit pentru foarte mult timp. Din pacate, lucreaza foarte bine cu documente stocate in OneDrive, mai mult decat cu cele stocate pe PC. Cu alte cuvinte, intai trebuie sa va urcati libraria de documente in Cloud-ul Microsoft, inainte de a incepe munca efectiva.
La o privire mai atenta, aceste versiuni de Word, Excel si PowerPoint sunt mai limitate in functionalitate, dar nu semnificativ, in 9 din 10 cazuri oferindu-va toate optiunile de care aveti nevoie. In plus, ofera o compatibilitate excelenta cu documentele Office existente.
Marea problema este ca toate programele din Office Online nu pot fi folosite fara o conexiune activa la internet. Pe de alta parte, aceasta este o solutie cross-platform foarte fiabila. Functioneaza de minune pe orice PC, Mac, Chromebook sau sistem cu Linux.
Ca un mic detaliu, daca lucrati la un proiect in colaborare cu niste prieteni, Office Online are niste componente foarte utile pentru munca in echipa.