Office Mobile gratuit pentru Android, iPhone si Windows Phone
In prima etapa, Office Mobile a fost gratuit doar pentru posesorii de dispozitive cu Windows Phone, in timp ce posesorii de iPhone sau terminale cu Android erau obligati sa aiba un abonament Office 365. In urma cu aproape o luna, orice restrictie a fost eliminata. Din acel moment, puteti vizualiza, edita si crea documente fara nici un fel de probleme atat pe iPhone, cat si pe Android, nu doar WP8.
Vizavi de Office Mobile, singura problema care mai exista vizeaza posesorii de iPad. Desi pot deschide fara probleme orice fel de fisiere, acestia sunt in continuare obligati sa aiba un cont de Office 365, daca vor sa creeze sau sa editeze acele fisiere.

One Note

Dupa cum am anuntat in urma cu ceva timp intr-un material dedicat, programul de notite avansate al gigantului din Redmond este disponibil in mod gratuit tuturor utilizatorilor, indiferent de platforma. Indiferent daca vreti sa vedeti notitele online, daca aveti un desktop cu Windows, un Mac, iPhone, iPad, Android sau Windows Phone, www.onenote.com este portalul catre toate aceste variante. Nu reprezinta nici pe departe o solutie de a crea tabele sau documente Word, dar intruchipeaza o alternativa mai mult decat decenta la Evernote si s-ar putea sa va incante.
Dispozitive cu Microsoft Office gratuit preinstalat
Exista multe sisteme, tablete si hibride care vin cu variante de Office care expira. Exista insa si cateva preinstalate cu o suita Microsoft Office pe care o puteti folosi pentru totdeauna. In general, este mult mai probabil sa beneficiati de acest avantaj in cazul dispozitivelor ieftine, nu foarte performante, pe care de cele mai multe ori nici nu ati fi tentati sa rulati astfel de aplicatii. Pe sistemele portabile scumpe, in 95% din cazuri, primiti o versiune de proba care va expira in 30 sau 60 de zile.
Daca ar fi sa delimitam categoriile de produse pe care gasiti un pachet Office complet, care nu expira, acestea sunt foarte usor de identificat.
In primul rand, exista tabletele cu Windows RT, pe care nici nu le cumpara si nici nu le recomanda aproape nimeni, printre care se numara si Surface RT sau Surface 2 si pe care gasiti un Word, Excel si PowerPoint.
Un alt segment de piata care incepe sa devina din ce in ce mai popular este cel al tabletelor de aproximativ 8 inci, preinstalate la aceasta ora cu cea mai noua versiune de Windows 8.1. In practica, nu este foarte facil sa lucrezi la un document Office pe un astfel de ecran. Din fericire, la aceste mici creatii portabile, puteti conecta un display extern, un mouse si o tastatura si subit v-ati trezit ca lucrati la un proiect pe un desktop.
Transformer Book T100, desi are 10 inci si costa aproximativ 1600 lei, este un alt exemplu de tableta care vine din start cu Microsoft Office Home & Student 2013. In alta ordine de idei, un Surface Pro cu o configuratie hardware mai mult decat decenta si un pret pe masura va obliga la o achizitie suplimentara a suitei Office.
Alternative atractive si gratuite la Microsoft Office
Desi pentru multi dintre noi nu va exista niciodata nimic altceva la fel de bun precum un MS Word, Excel sau PowerPoint, exista companii importante care incearca sa atraga utilizatorii de business cu multe alte solutii gratuite care merita experimentate.
Google Docs este creatia gigantului din Mountain View si se integreaza de minune cu Google Drive. In plus, merge perfect atat pe Android, cat si pe iPhone sau iPad. Spre deosebire de Office Online, Google Docs poate functiona si fara o conexiune la internet, iar acesta este un plus important.
Suite Apple iWork, care include Pages, Keynote si Numbers este oferita gratuit cu orice Mac, iPhone sau iPad nou. De aproximativ un an, printr-un cont Apple, puteti experimenta o mare parte din functiile incluse in aceste aplicatii, in varianta online, accesand iCloud.com. Apeland la aceasta metoda si utilizatorii de PC-uri cu Windows pot vedea cu ce se lauda gigantul din Cupertino cand vine vorba de aplicatii de birou.
Libre Office este o suita office complet gratuita, desprinsa din OpenOffice. Este open source, are o comunitate serioasa de dezvoltatori in spate si functioneaza pe toate platformele importante, Windows, Mac OS X si Linux x86/x64. Design-ul este similar in mare parte cu cel al Office 2003, dar acest aspect nu este neaparat negativ, fiind cateodata mai usor de explorat.
Abiword exista pentru cei care vor doar sa editeze documente fara prea multe brizbrizuri si cu un consum infim de resurse. Foarte multi dintre cei care isi instaleaza un intreg pachet Microsoft Office doar ca sa scrie in Word ar trebui sa cocheteze serios cu aceasta solutie.

Merita sa ne chinuim sa folosim Microsoft Office?

Personal, ma numar printre cei care au o sensibilitate pentru Microsoft Office. Am experimentat majoritatea alternativelor, inclusiv suita celor de la Apple si, desi am ramas de multe ori impresionat, inevitabil m-am intors la Word, Excel si PowerPoint. Milioanele de download-uri ale suitei Office pentru iPad, in doar cateva saptamani, confirma aceeasi afinitate a multora dintre voi. Pornind de la aceasta premisa, am cautat in permanenta metode prin care sa folosesc intr-un mod gratuit si legal solutiile gigantului din Redmond, iar mai sus le-am detaliat pe cele mai utile.