Interviu realizat de Andreea Giuclea, cu ocazia evenimentului de premiere a castigatorilor programului de finantare "Lumea prin culoare si sunet".

I : De ce ati hotarat sa va implicati in Fundatia Orange?

R: E o ironie aici, destinul e cel care ne asaza in fata noastra niste povesti cu talc pe care le descifram abia apoi. In urma cu ceva vreme, am trecut prin niste momente dramatice, pe care am reusit sa le depasesc. M-a ajutat sa trec peste aceasta perioada si exemplul unei femei pe nume Helen Keller, care de la 2 ani si-a pierdut vederea si auzul. Keller, care a primit titlul de First Lady of Courage in SUA, a alinat suferintele ranitilor in cele doua razboaie mondiale si a facut extrem de multe pentru semenii ei, spunea ca noi toti credem ca suntem nemuritori, ca nu ni se poate intampla nimic rau. Iar aceasta superstitie este cea care ne impiedica sa vedem cu adevarat ce ni se intampla. Ea mai spunea insa ca viata nu este numai suferinta, este si infrangerea suferintei. Nu stiam atunci, urmand acest exemplu si incurajandu-ma, ca voi ajunge sa primesc invitatia de a face parte din Board-ul Fundatiei Orange, care exact asta isi propunea, sa ajute oamenii cu probleme de vaz si auz. Dar destinul stie ce-ti trimite.

I: Deci v-a impresionat in mod deosebit aceasta cauza.

R: Da, pentru ca in epoca digitalizarii, accesul la informatie se face rapid, prin digitalizare. Iar cei care nu vad si nu aud n-ar avea aceleasi sanse. Asa ca mi-am dorit sa pot, in epoca asta, sa-i ajut pe acesti oameni, nu dandu-le bani doar ca sa-si tipareasca o carte sau un curs, ci sa aiba acces continuu la aceste trei paliere: educatie, cultura, sanatate, care sunt cei trei piloni pe care ii sprijina Fundatia Orange. Evident ca toti acesti piloni duc la al patrulea, care inseamna insertia sociala. Toate proiectele pe care le-a ales, cu mare greutate, pentru a primi finantare in cadrul programului "Lumea prin culoare si sunet" merg pe acesti trei piloni. Fundatia noastra este foarte mica, nu are multi membri, dar facem munca asta cu sufletul, penru ca ii iubim pe cei pe care vrem sa-i ajutam. Pentru noi, cele peste 140.000 de persoane cu deficiente de vedere si auz nu sunt cazuri clinice, nu sunt persoane cu handicap, sunt cetateni romani si europeni. Iar secretul care ne anima si ne tine legati este dragostea. Asa cum spune Gabriel Garcia Marquez: dragostea adevarata este limba pe care o aud surzii si o vad orbii.

I: Ce parere aveti de implicarea companiilor in astfel de proiecte, prin care preiau din atributiile institutiilor statului?

R: Pot sa va spun cu bucurie ca ceea ce Orange Romania face e ceva ce ar trebui sa faca institutiile statului. Uniunea Europeana a facut o recomandare, recomandarea nr 5 din 2006, intitulata "Planul de actiune pentru promovarea drepturilor si a deplinei participari a persoanelor cu handicap in societate: imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu handicap in Europa". Aplicarea acestei recomandari se incheie in 2015, iar Orange Romania ajuta institiile statului sa alinieze Romania in randul tarilor din Uniunea Europeana. Ne dorim foarte mult ca institutiile statului - si ma gandesc la Ministerele Culturii, Educatiei, Sanatatii si Muncii - sa fie alaturi de programele Fundatiei Orange Romania, sa realizam parteneriate si sa avem acrordul lor, pentru ca aceste proiecte sa poate fi aplicate la nivel national. Inca n-am ajuns sa batem palma cu ei, am trimis scrisorile si acum va trebui sa batem la usi, pentru ca nimeni nu te invita. Si asta e pasul doi, pe care tot noi trebuie sa-l facem, pentru ca este interesul nostru sa ajutam comunitatea. Noi binele il facem oricum. Nu ne intereseaza daca un ministru nu va dori sa raspunda invitatiei noastre, noi binele il facem oricum si de aplicat la nivel national oricum vrem sa aplicam proiectele. Aplicand aceste programe la nivel national, vom reusi sa-i ajutam pe cei pestre 140.000 de romani cu deficiente senzoriale sa fie cetateni europeni, care isi pot exersa drepturile in cunostinta de cauza si pot participa la luarea deciziilor cu privire la viata lor, folosind tehnologiile digitale. Cred ca o societate este puternica doar atunci cand toti cetatenii isi exerseaza drepturile. Ori digitalizarea este cea care le ofera aceasta posibilitate, accesul la exersarea drepturilor, asa cum noi, toti ceilalti, le exersam.

I: Cum va ajuta experienta de jurnalist in activitatea pe care o desfasurati in cadrul Fundatiei Orange?

R: Ma ajuta foarte mult, pentru ca iti dai seama atunci cand alegi proiectele, cand te duci si vezi un proiect, o comunitate, daca este sau nu adevarat ce se intampla acolo. Ai un simt aparte si asta te ajuta foarte mult. In plus, este exemplul personal, pe care vreau sa-l folosesc de acum incolo. De aia am si vorbit de mine personal, nu ascund ca am trecut prin drama asta, din care am reusit sa ies la suprafata.

Biografia Danei Deac

• Dana Deac lucreaza in mass-media din 1990. Este licentiata in Filosofie la Universitatea Bucuresti si a urmat cursuri de perfectionare in jurnalism in Marea Britanie, Statele Unite, Belgia, Polonia si Grecia. Din 2007 detine functia de Director al postului public TVR1.
• Contributia in sectorul societatii civile este marcata prin participarea in calitate de membru al juriului, la numeroase evenimente, precum: Gala Oameni pentru Oameni (2003-2009), Gala Societatii Civile (2002-prezent), Gala World Vision Romania (2001-2001), Gala Erste Stiftung (2009-2012).
• Intre 2005-2011 a fost membru in Comitetul Director al Fundatiei United Way Romania; intre 2009-2011 a facut parte din juriul international alcatuit de Fundatia Erste din Austria, iar incepand din 2012 este ambasador al Fundatiei Erste din Romania.

Sursa: responsabilitatesociala.ro