Conform legii lui Moore, lucrurile progreseaza exponential, cu siguranta o sa vedem in timp real impactul tehnologiei din urmatorii ani la nivel planetar.
Legea lui Moore suna in felul urmator: se estimeaza ca in aproximativ 20-30 de ani computerele vor depasi puterea de calcul a creierului uman, care este de ordinul a 10^14 operatiunii pe secunda. Extrapoland legea lui Moore, putem presupune ca in cei 100 de ani ai secolului 21 vom asista la o evolutie comparabila cu 20.000 de ani precedenti, daca se mentine curba exponentiala.
E posibil sa sune absurd, dar ma refer la existenta implanturilor electronice, a cyborgilor si a vietii vesnice online mai curand decat va imaginati.
Inteligenta colectiva, implanturi si cyborgi
In principiu faptul ca 70% din omenire e cu zeci sau sute de ani in urma noastra, (noi fiind minoritatea care care sustine progresul tehnologic, descoperirile in stiinta si traieste in mod activ pe net) nu ne taie din optimism; noi ne-am angajat deja sa facem shiftul si sa trecem la comunitarism sau transumanism sau cum i s-a mai zis revelatiei colective care a inceput deja de o vreme incoace.
Ma refer la cazuri ca cel al lui Kevin Warwick, un profesor de Cibernetica la Universitatea Reading care si-a implantat in 1998 un ID de frecventa radio in brat. Ca urmare, el poate activa lumina din degete sau poate sa simuleze o imbratisare la distanta (sotia lui este si ea cibernetica). Cu toate acestea, Warwick nu vrea sa devina un robot ci doar un om mai bun. Sunt din ce in ce mai multi oameni ca Warwick pe pamant, care considera ca un implant cibernetic e la fel de justificat ca orice forma de chirurgie plastica, doar ca e de mii de ori mai util. La fel gindeste si regizorul Rob Spence, care face filme cu ochiul lui cibernetic. I se spune Eyeborg si a facut un documentar despre implanturi si augmentari cibernetice.
Pe langa oamenii cibernetici exista si o gramada de roboti, pentru uz personal sau nu, care presteaza serviciii de life hacking. De exemplu, Sand Flea poate sari printr-o fereastra sau de pe un acoperis (in timp ce filmeaza) ca apoi sa se rostogoleasca pe niste rotite pana cand e cazul sa mai sara o data.RISE, un robot a un gandac de bucatarie cu 6 picioare poate urca orice suprafata. LS 3 Big Dog, un fel de caine mutant, e proiectat sa acompanieze soldatii care au nevoie de provizii si e capabil sa care pana la 180 de kg pe teren accidentat. SUGV, care are dimensiunea unei serviete, e gandit sa identifice si sa urmareasca oameni prin multime. Preferatele mele (si ale oricui, cred) sunt dronele de supraveghere care arata fix ca un tantar si colecteaza probe de ADN.
Ideea din spatele transumanismului este dorinta oamenilor de a se folosi de masini nanometrice care sa optimizeze inteligenta, sa repare celule, sa vindece instant orice boala sau sa sincronizeze procesele mentale cu computere super-inteligente. Transumanismul este o miscare intelectuala si culturala care profetizeaza si lucreaza in scopul transformarii fundamentale a conditiei umane prin dezvoltarea tehnologiei pentru a elimina imbatranirea si pentru a spori foarte mult capacitatile intelectuale, fizice si psihologice ale oamenilor. Scopul final este de a sustine viata pentru totdeauna, si, probabil, de a-i "invia" pe cei morti.
Se stie ca orice proges tehnologic depinde de puterea de procesare, si, din nou conform legii lui Moore, ea creste exponential, si anume se dubleaza din 7 in 7 ani. Cel mai important sustinator al transumanismului este polimatul, futuristul si omul de stiinta Ray Kurzweil, care e cu siguranta cel mai important inventator al secolului 20 - probabil chiar acum folositi cateva lucruri pe care le-a patentat el.
Anul 2045 va fi anul Singularitatii, sau momentul in care vom deveni una cu masinile. Clipa in care chiar o sa traim in totalitate si pentru totdeauna pe internet.
Multi dintre cei mai destepti si mai bogati oameni din Silicon Valley au imbratisat de mult timp Singularitatea, ba chiar au facut si o facultate care se cheama asa. Ei cred ca tehnologia ar putea fi singura cale de a rezolva viitoarele crize ale planetei, mai ales daca controlul procesului evolutiv va sta in mainile noastre, ale tuturor. Google lucreaza zi de zi pe construirea unui creier urias, care exploateaza puterea de gandire a oamenilor, in scopul de a depasi puterea mintii umane. Scopul acestui supercomputer este ca la un moment dat sa reuseasca sa faca ceea ce noi probabil nu o sa putem sa-l programam sa faca, si anume sa isi scrie singur versiuni de soft si sa se upgradeze continuu fara sa mai intervenim noi in proces. Kurzweil glumeste ca daca se intampla cumva ca acest supercalculator sa devina un HAL, va trebui sa facem unul mai bun care sa il opreasca, sperand ca acesta din urma n-o sa se alieze cu primul. Pana atunci o avem pe SIRI, care, desi asa primitiva cum e ea, ne-a demonstrat ca robotii pot fi prietenosi.
Cum spuneam la inceput, toate ideile mari au parut neplauzibile la inceput. Daca acum 30 de ani nici nu ne imaginam ca toata lumea a treia va avea acces la telefonie mobila, si acum ne e greu sa concepem ca in 33 de ani vom avea de-a face cu supercalulatoare autonome. Probabil multi dintre noi nu vor accepta posibilitatea nici cand ea va exista.
Unii dintre adeptii Singularitatii portretizeaza un viitor in care oamenii se vor imparti in doua specii:cei care au, (dotati cu inteligenta superioara si capacitatea de a trai timp de sute de ani) si cei care nu au - oameni care refuza sa renunte la formele lor invechite, atat fizice cat si mentale.
Asa ca nu stiu despre voi, dar eu abia astept clipa in care o sa-mi pun primul implant - zic primul pentru ca preconizez ca o sa fie cazul sa-mi pun mai multe.

Sursa : descopera.ro (fragment din articolul Transumanism, singularitate si viata vesnica)