Hit.ro: Cartelele pre-pay, detinute si cumparate doar pe baza unui act de identitate
De la 1 ianuarie 2015 toti cei care detin o cartela pre-pay a unui operator de telefonie mobila vor fi obligati sa o inregistreze in termen de 6 luni la operator prin intermediul unui act de identitate. In caz contrar, dupa cele 6 luni operatorul va fi obligat sa sisteze serviciile oferite utilizatorului prin intermediul acesteia.
Tot de atunci, persoanele care vor dori sa achizitioneze o cartela pre-pay nu vor mai putea face acest lucru decat tot prin intermediul unui act de identitate. De asemenea, aceasta regula se va aplica si firmelor, ele urmand sa prezinte operatorului actele de infiintare ale societatii.
Regulile au fost aprobate de Guvern prin proiect de lege si vor fi aplicate dupa ce Parlamentul adopta actul normativ. Trebuie spus ca nu este nimic deosebit, din contra, decizia urmareste un trend european existent de multa vreme. Mai mult, in ciuda valului de pareri nu foarte pozitive la adresa acesteia, am spune ca speram ca ea sa reduca atat numarul cazurilor de apeluri nedorite pe care le primim, cat si numarul apelurilor false la sistemul de urgenta 112.
Mai trebuie subliniat ca serviciile internet puse gratuit la dispozitia publicului vor trebuie sa fie securizate prin intermediul unei parole. Utilizatorii se vor conecta la ele furnizand si date de identificare precise, iar in ce priveste stocarea lor, furnizorul de servicii este obligat sa distruga ireversibil aceste date dupa un termen de 6 luni.