Magda Marincovici (Jurnalul National): E-tigareta, cocteil de substante toxice

Efecte: stare de voma, convulsii, chiar decese. Principalele victime: copiii

Numeroase cazuri de otravire cu substante care alimenteaza tigaretele electronice au fost inregistrate in Statele Unite scrie New York Times. Este vorba de un cocteil ¬ nicotina, arome, coloranti si diferite produse toxice, cum ar fi solventii ¬, ce actioneaza ca o neurotoxina agresiva. Ingerat sau absorbit prin piele, acest amestec poate provoca stari de voma, convulsii, chiar decesul in unele cazuri. Cantitatile mici, chiar diluate, din acest amestec au capacitatea de a omori un copil. O lingura obisnuita plina cu acest lichid poate ucide un adult. De exemplu , anul trecut, o femeie a fost internata intr-un spital din Kentucky pentru probleme cardiace, provocate de o tigareta electronica aprinsa, din care a curs amestecul periculos care a fost absorbit rapid prin piele.
Potrivit cotidianului american, a crescut numarul cazurile de intoxicatie accidentala. In 2013, in SUA, au fost inregistrate 1.351 cazuri de intoxicatie cu acest amestec de substante toxice, respectiv o crestere alarmanta comparativ cu anul 2012, cand au fost consemnate 365 de cazuri grave si un deces. Atentie! In principal copii sub varsta de 4 ani au fost victime ale acestui fenomen. Tigareta electronica se vrea un instrument de lupta contra tabagismului clasic. Totusi, ea a fost intens criticata din cauza introducerii ei fara a se face studii riguroase, care sa stabileasca in mod cert eficacitatea reala si potentialele efecte nocive. Absenta reglementarii privitoare la e-tigareta si la substantele folosite a fost, de asemenea, intens invocata de cei care sunt contra tigaretei electronice. Toxicologii americani au privit dincolo de vaporii raspanditi de tigareta electronica si au atras atentia asupra riscurilor asupra sanatatii publice.
In acest sens, profesorul doctor Florin Mihaltean, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, spune ca tigarile electronice trebuie sa intre intr-un sistem verificabil si standardizat, vandabile prin farmacii. In felul acesta se reduce riscul produselor contrafacute, respectiv al tigarilor electronice despre care nu stim provenienta, cantitatea si calitatea substantelor continute, calitatea vaporizatorului etc. Cat priveste rolul acestor tigari in viata noastra, prof. dr. Mihaltean spune ca ele pot contribui la abandonarea tigarii clasice acolo unde alte solutii nu au dat rezultate. In schimb, in cazul adolescentilor e-tigareta nu face decat sa intarzie debutul fumatului propriu-zis, mascand prin diferite arome gustul neplacut al tigarii clasice. Iar in cazul fumatorilor, e-tigareta contribuie, de fapt, la mentinerea acest obicei nociv. In concluzie, prof. dr. Mihaltean considera e-tigareta un produs controversat.