RTV.NET: AYRTON SENNA, comemorat de Google la ceea ce ar fi fost a 54-a aniversare

AYRTON SENNA este omagiat de Google printr-un Doodle, pe 21 martie. AYRTON SENNA ar fi avut astazi a 54-a aniversare, dar el continua sa traiasca in inimile a milioane de oameni, chiar daca au trecut aproape 20 de ani de la moartea fulgeratoare, pe circuitul de la Imola, la Marele Premiu de Formula 1 al statului San Marino.
AYRTON SENNA, comemorat de Google pe 21 martie. "Sfarsitul nu vine odata cu moartea, ci cu uitarea. Cat timp cineva isi va aduce aminte de tine, atunci esti nemuritor", spunea Senna, reaminteste cotidianul As.
Ayrton SENNA a inceput sa piloteze la 4 ani, cand tatal sau, Milton, i-a facut cadou un cart. Milton voia doar ca micutul Ayrton sa-si rezolve problemele de motricitate. Dar la opt ani si-a inceput cariera si succesele. La carting a fost campion al Americii de Sud si de 2 ori vicecampion mondial. In 1981 a venit in Europa si a castigat, la debut, F-Ford 1600. Anul urmator a castigat la Ford 2000 si in 1983, la F-3.
In 1984 a ajuns in Formula 1 la modesta echipa Toleman. Cu putin timp inainte de a debuta l-a cunoscut pe Alain Prost si a inceput cel mai mare duel din istoria F1.

Ayrton Senna, campion mondial in 1988, 1990 si1991, a obtinut 41 de victorii si 65 de pole position in 162 de Grand Prix-uri. "Luptele" sale cu francezul Alain Prost apartin legendei sportului automobilistic. El a avut curse mitice in care a devenit idol mondial. Totul s-a terminat la 1 mai 1994, in virajul Tamburello. Ayrton Senna n-a mai apucat sa vada steagul de finish al cursei. Intr-o curba, bolidul sau a iesit de pe traseu si a intrat violent intr-un zid de beton. Avea 34 de ani. Apoi s-a nascut mitul.
Erou national in Brazilia, unde numeroase strazi au primit numele marelui campion, Ayrton Senna continue sa suscite pasiuni. Actorul spaniol Antonio Banderas a anuntat, in repetate rinduri, ca va face un film despre viata campionului.
Mormantul lui AYRTON SENNA de la cimitirul Morumbe din Sao Paulo are mereu flori proaspete, sunetul melodiei Simply The Best, a Tinei Turner, continua sa reaminteasca momentul in care ea a dedicat acest cantec brazilianului. Senna are fan cluburi in Brazilia, Franta, SUA, Germania, Spania si Japonia. In Brazilia, el este idol, depasindu-i pe Felipe Massa sau Kaka si fiind idol mai ales in randul tinerilor care nici macar nu l-au vazut concurand.
In 2009, intr-un sondaj al publicatiei Autosport, AYRTON SENNA a fost desemnat cel mai mare pilot al Formulei 1 din toate timpurile, urmat de septuplul campion mondial german Michael Schumacher.

AYRTON SENNA, in masina de la 4 ani

Ayrton Senna da Silva s-a nascut pe 21 martie 1960, intr-o comunitate din apropiere de Sao Paulo. Parintii sai, Milton da Silva si Neide Senna da Silva, erau destul instariti. Detineau mai multe terenuri si aveau afaceri in domeniul agriculturii. Despre fiul lor spuneau ca inca de mic era foarte atletic si excela la gimnastica. In fiecare zi avea norma la fermele tatalui sau, lua la rand toate tractoarele si mima ca le conduce. Visul i s-a transformat repede in realitate. La doar 4 ani, a primit de la sora sa mai mare, Viviane, un go-kart.
Mica masina de curse i-a transformat viata lui Ayrton Senna. La 13 ani, in 1977, Senna castiga primul premiu din cariera, a terminat primul intrecerea din Campionatul Sud American de Kart. Apoi, pana in 1980, a participat la toate campionatele mondiale de kart. N-a castigat niciunul si si-a exprimat regretul mult timp, chiar si atunci cand devenise pilot de F1.

AYRTON SENNA lasa volanul pentru agricultura

Pentru ca isi dorea mai multe, in 1981, Senna se muta in Anglia. A intrat in echipa Van Diemen si a castigat intrecerea Formula Ford 1.600. Dupa acest an, Ayrton n-a mai crezut ca poate continua in automobilism. La sfarsitul sezonului, la presiunea parintilor care ii cereau sa isi asume un rol in familie, s-a hotarat sa se intoarca in Brazilia pentru a se ocupa de afacerile din agricultura.
Inainte sa paraseasca Anglia i s-a facut o oferta, un contract de 10.000 de lire sa conduca in Formula Ford 2000. Ajunge in Brazilia si se decide sa accepte propunerea englezilor de a se intoarce la volan.
A avut succes, in 1983, cu usurinta, stabilind un nou record de victorii, devine campion al Marii Britanii si al Europei la Formula 3. In acelasi an le atrage atentia granzilor din Formula 1.

(continuare la rubrica SPORT)