curademiere.ro: Mucenici cu miere de albine

Pacat ca mucenicii cu miere de albine se fac doar pe 9 martie! Noi am manca in fiecare zi. De fapt, compozitia am putea s-o facem oricand, opturile nu. Sau infinitul, depinde cum ii asezam in farfurie.
Multe regiuni ale tarii isi disputa originalitatea retetei de mucenici. Noi stim ca in nord, in special, se fac mucenicii copti, iar in sud cei fierti. Iti prezentam mai jos o reteta cu origini in Bucovina. Cantitatile sunt pentru doua-trei tavi. Depinde cat de mari ii faci si cum cresc. Daca vrei mai putini, injumatateste cantitatile. Coca este una framantata. Asa ca framanta bine si cu drag, ca sa creasca.

Ingrediente
- 500 ml de lapte
- 2 oua
- 5-6 linguri de zahar
- 100 ml ulei
- drojdie cat o nuca
- coaja de lamaie, vanilie
- sare
- faina
- 400-500 g de miere
- miez de nuca

Mod de preparare mucenici
Incalzeste putin laptele. Dizolva drojdia intr-o cescuta de lapte, iar restul pune-l intr-un castron mai maricel. Bate bine ouale si pune-le peste lapte. Adauga si zaharul, drojdia si mirosurie si amesteca totul bine, pana se topeste zaharul.
Incepe sa adaugi faina, pana se intareste coca. Ar trebui sa iti intre in jur de 500 de grame, poate un pic mai mult de faina, in functie de calitatea ei. Dupa ce se intareste coca, incepe sa incorporezi uleiul. Nu tot odata, ci in doua-trei transe. Si framanta bine cu ulei. Lasa aluatul de mucenici la crescut, intr-un loc calduros, ferit de curenti de aer. Daca te grabesti, pune vasul cu aluat peste o oala cu apa fierbinte, ca sa cresca mai repede. Dupa ce a crescut, incepe sa rupi din coca bucatele, cam cat un mar. Ruleaza-le in mana pana faci un sul, uneste-le capete si rasuceste-le. Si tot asa, pana umpli tava. Trebuie sa lasi si ceva spatiu intre ei.
Lasa-i in tava pana isi dubleaza volumul. Eventual, pune tava in cuptorul cu foc dat mic si usa deschisa.
Dupa ce s-au rumenit mucenicii, scoate-i pe un platou si lasa-i sa se racoreasca un pic inainte de a-i unge cu miere, altfel va curge. Presara si miez de nuca macinat si sunt gata.
Partea buna si frumoasa atunci cand faci reteta completa de mucenici cu miere de albine e ca iti vor ramane si pentru a doua zi. Acopera-i cu o folie alimentara si ataca dimineata, cu o cana de lapte.