Biblia hazlie (in franceza La Bible amusante) este o carte scrisa de Leo Taxil, publicata in Franta, Paris, Librairie anti-clericale, in 1882.
Incepand cu anul 1897, lucrarea a fost republicata in 67 de mici fascicule saptamanale, pana in 1898, de catre editura Librairie pour tous. Aceasta editie a fost completata cu citate din textul Bibliei si cu toate comentariile antibiblice emise de Voltaire, Freret, lord Bolingbroke, Toland si de alti critici, ilustrata cu 400 de desene comice de Pepin.
In carte, Taxil citeaza si comenteaza in stil umoristic inadvertentele textului Bibliei si ia in deradere contradictiile ce exista intre diferite capitole ale Vechiului Testament.
In plus, lanseaza intrebari de tipul: Dar daca taierea imprejur este de origine divina, atunci de ce crestinii au renuntat totusi la ea ?
Taxil a reusit sa faca, cu mult umor si causticitate, o analiza minutioasa a absurditatilor si imoralitatilor care abunda in cartile "Vechiului testament", demonstrand ca Biblia nu este o carte inspirata, sau chiar "dictata" de "Duhul Sfant", cum pretind teologii, ci o colectie de legende si norme consemnate de scriitori, care nici macar nu si-au dat osteneala sa puna de acord cele relatate de ei cu cronologia faptelor istorice reale, si ca "Vechiul testament" este in flagranta contradictie cu logica, cu stiinta si cu morala general-umana. Intr-o scrisoare adresata Papei, Taxil ii comunica urmatoarele: "Nu indraznesc sa afirm ca Biblia hazlie va contribui la intarirea credintei. Dimpotriva, ea ii va lamuri pe cititori in ce si de ce nu trebuie sa creada".

Surse : evobook.ro si Wikipedia