It.bzi.ro: Sase joburi care vor fi inlocuite curand de calculator. Postul tau e in pericol sa dispara?

Cel mai sigur loc de munca pentru viitor ar putea fi nu in IT ci in domeniul...nuntilor. Cel putin, asta e concluzia studiului realizat de o companie de resurse umane din SUA. Conform Glassdoor, multe dintre joburile de acum vor fi in curand complet automatizate, iar cei care isi fac planuri pentru o cariera ar trebui sa tina cont de acest aspect, pentru a nu alege un job fara viitor.
Specialistii in resurse umane dau si un exemplu de job cu potential. "Un organizator de nunti, de exemplu, nu e supus unui asemenea risc, pentru ca aici e nevoie de multa creativitate, de imaginatie, abilitati de comunicare si multi-tasking, iar computerele nu se pricep inca la asa ceva", spune Scott Dobroski, unul din expertii Glassdoor. La fel si un "Dorel", am mai adauga noi. Dobroski a dat insa si lista joburilor cu risc mare sa ajunga pe cale de disparitie

Peste cativa ani, locurile acestea de munca vor deveni o raritate

1. Functionar bancar
Da, stim, Romania e exceptia. Dar chiar si la noi poti face tranzactii si operatiuni complicate prin internet banking sau de la un ATM mai destept. Cu toate astea, cei de la Biroul de Statistica a Locurilor de Munca din SUA spun ca nu vad o schimbare majora a numarului de functionari bancari pana in 2022

2. Operator telefonie
Persoanele care lucreaza acum in departamentele de relatii cu clientii au de ce sa se teama. Fata de anii trecuti, numarul lor a fost redus drastic si multe dintre atributiile lor au fost automatizate. Cel mai bun exemplu e chiar robotul care iti raspunde atunci cand vrei sa afli informatii de la operatorul tau de telefonie. Acest gen de servicii automatizate, combinate cu platformele web de pe care poti afla si alte informatii, vor duce la restrangerea si mai mare a numarului de operatori de telefonie, care vor fi folositi doar pentru a rezolva problemele complicate.

3. Agent de turism
Cu doar cativa ani in urma, daca voiai sa pleci in vacanta, trebuia sa vizitezi obligatoriu o agentie de turism. Se mai intampla si acum, dar site-urile care iti permit sa faci rezervari, sau care iti ofera date si review-uri despre anumite obiective turistice sau hoteluri s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie. De la rezervarea unui bilet de avion sau tren si pana la planificarea unui anumit traseu, poti face totul cu cateva click-uri, fara a mai fi nevoie de interventia unui agent de turism.

4. Dactilografa
E deja unul din job-urile cu care rar te mai intalnesti. Poate doar pe la chioscurile din raza anumitor institutii care cer acte dactilografiate sau mai beneficiezi de astfel de servicii. Un editor de text si un calculator (sau, mai nou, o tableta) e tot ceea ce iti trebuie. Si majoritatea programelor din ziua de azi ofera atat posibilitati de predictie cat si functii de corectura a textului, pentru a-ti da mai multa viteza

5. Operator date
Cei care isi cautau un loc de munca in urma cu cativa ani stiu ca paginile ziarelor si site-urile specializate erau pline de astfel de anunturi: "Cautam operator de date". Lucrurile s-au schimbat, dintr-un motiv simplu - aparitia programelor automate de inregistrare si catalogare, rpecum Kofax, Abby sau Readsoft. Toate sunt capabile sa recunoasca caracterele, sau scrisul de mana si ofera rapid functii care oamenilor le-ar lua mult timp.

6. Agent de telemarketing
Acesta e unul din joburile care vor disparea mai greu, pentru ca e nevoie de ceva abilitati sa poti convinge oamenii sa-ti cumpere produsul. Poate ca nu va fi un job a carui disparitie va fi mult deplansa, dar apelurile efectuate de softuri sunt din ce in ce mai dese. Si, spre deosebire de oameni, robotii nu au nevoie nici de salariu, nici de concediu si nici de bun simt.