MAGAZIN: Stiinta prezice pentru 2014, dar cine o baga in seama?

Dupa cum ne-a obisnuit, in fiecare an, revista Futurist alege 10 dintre cele mai interesante predictii si afirmatii ale oamenilor de stiinta pentru anul ce urmeaza. Recent, acestea, triate din reviste si publicatii de specialitate, au fost dezbatute si publicate intr-un raport numit "Outlook", tinandu-se cont de impactul pe care l-au avut asupra cititorilor si de probabilitatea ca ele sa se si indeplineasca.

1. Mediul va avea capacitatea de a ne anticipa fiecare miscare

Predictia, publicata in "Mapping the Future with Big Data", spune: "Capacitatea de a transmite informatii este incorporata in mediul fizic, dand nastere la ceea ce numim internetul lucrurilor. Informatiile care vin din retelele de senzori, cipuri RFID, camere de supraveghere, vehicule aeriene autonome si din postari social media care arata locatia, vor indica unde am fost si unde vom pleca. In viitor, aceste fluxuri de informatii vor fi integrate in servicii, platforme si programe care vor crea o fereastra in vietile si viitorul a miliarde de oameni". Frumos, nu! Dar, dupa cum reiese dintr-un sondaj, aproximat, 68% dintre cei intrebati au fost de parere ca legile actuale care privesc internetul nu protejeaza suficient intimitatea clientului. Atunci cand mediul aduna informatii despre tine, de ce o face?
Oamenii au inceput sa-si puna intrebari referitoare la acest fenomen. Ca urmare, Nicholas Negroponte, fondatorul proiectului One Laptop Per Child (Un laptop pentru fiecare copil), a subliniat intr-un interviu, ca versiunea internetului lucrurilor, la care el a lucrat, unul in care obiectele din jurul nostru reactioneaza cu inteligenta, a fost dat la o parte, fiind inlocuit de un ecosistem bazat pe aplicatii care permite sa controlam totul de la distanta cu ajutorul smartphone-urilor. Si mai si..., nu? Speram sa ramana doar o predictie care nu se va realiza.

2. Specii disparute care vor invia!

Predictia: "Porumbelul voiajor (Ectopistes migratorius), spre exemplu, ar putea fi readus la viata dupa 100 de ani. Geneticianul Ben Novak descrie, prin Proiectul numit The Great Comeback (Marea intoarcere), o strategie ce implica o ampla cercetare, care nu e chiar pe placul multora. De aceea, poate aceasta predictie s-ar putea sa nu se intample niciodata. Cei care militeaza pentru conservarea speciilor nu sunt intru-totul de acord cu aceasta strategie de inviere a animalelor sau pasarilor, considerand ca ar trebui sa ne concentram atentia asupra celor ce mai sunt in viata si au nevoie de salvare.

3. Populatia si bogatia Pamantului vor scadea pana in 2020!

Predictia extrasa din "In Search of the Better Angels of Our Future", de Kenneth Taylor, suna cam asa: Pana in 2020, jumatate din rasa umana va trai in tari unde natalitatea va scadea sub rata mortalitatii si prin urmare populatia va scadea. Cauza este combinatia de adulti care traiesc mai mult si nasterea unui numar mai mic de copii. Tarile se vor lupta cu taxe mai mari si cu forta de munca tot mai scazuta, in ciuda numarului de pensionari care vor dori securitate sociala si ingrijire medicala. Societatea va supravietui, dar PIB-urile vor scadea considerabil in intreaga lume si probabil ca nu vor mai creste niciodata". Fara comentarii.

4. Vor fi identificate bolile cerebrale cu mult inainte de aparitie!

Predictia, publicata in "The Brain as Health Forecaster", de Rick Docksai, afirma: "Cu 10-15 ani inainte de aparitia simptomelor fizice, scanarile cerebrale ii pot avertiza pe medici daca un pacient va suferi de Alzheimer, dementa, Lou Gehrig sau alte boli cerebrale. Cercetatorii de la Washington University Scool of Medicine din St. Louis invata acum sa identifice diferiti biomarkeri chimici in corpul si functiile cerebrale ale pacientului. Apoi, medicii vor putea sa incetineasca ritmul de dezvoltare a bolii prin administrarea tratamentelor de preventie". Ar fi bine sa se adevereasca aceasta predictie, tinand cont ca cifrele indica faptul ca pana in 2050, jumatate din segmentul de populatie cu varsta peste 85 de ani, va suferi de Alzheimer.

Celelalte predictii alese sunt:

5. Cumpararea si detinerea bunurilor nu va mai fi la moda!.
6. Computerele cuantice ar putea deschide calea spre adevarata inteligenta artificiala.
7. Moartea fitoplanctonului va perturba ecosistemele marine.
8. Viitorul stiintei este pe mainile amatorilor care fac strangeri de fonduri.
9. Rachetele alimentate de energie prin fuziune ar putea reduce in mod semnificativ timpul si costurile unei expeditii umane spre Marte.
10. Fabricarea atomica precisa va face ca masinariile, infrastructura si alte sisteme sa devina mai productive si mai ieftine.

Sa fie aceste predictii stiintifice doar un exercitiu de imaginatie?