O forma periculoasa de virus informatic a infectat aproximativ 250.000 de calculatore personale care ruleaza sistemul de operare Windows, arata un raport al expertilor in securitate.
Acest virus, numit Cryptoclocker, strange datele utilizatorilor si apoi cere o taxa pentru a decripta informatia, dandu-se o limita de timp in acest sens sub forma unei numaratori inverse, potrivit BBC.
Potrivit Antena 3, pentru Romania, aceasta taxa este de 200 de lei.
Oficialii Dell Secureworks au declarat ca Statele Unite ale Americii si Marea Britanie sunt cel mai mult afectate de acest virus.
Acestia au adaugat ca hackerii care au creat acest virus se orienteaza acum catre utilizatorii de Internet de acasa, dupa ce initial au avut ca target calculatoarele companiilor.
Dell Secureworks a oferit o lista de domenii despre care se banuieste ca au fost folosite pentru a raspandi virusul, insa avertizeaza ca in fiecare zi se genereaza coduri noi.
Acest virus de tip Ransomware exista din 1989, insa ultima sa forma este extrem de periculoasa pentru ca nu mai permite accesul la fisiere.
Prima versiune a Crytpolocker a fost postata pe Internet in data de 5 septembrie. Primele exemplare au fost imprastiate prin intermediul e-mail-urilor.