Google marcheaza solstitiul de iarna - inceputul iernii astronomice, in data de 21 decembrie -, prin schimbarea logoului cu un doodle special.
Google are un logo special, cu literele transformate intr-o manusa incolacita la care doua maini croseteaza de zor. Cei care acceseaza motorul de cautare pot afla mai multe informatii despre solstitiul de iarna apasand noul logo.

Solstitiul de iarnă 2013 este unul dintre cele patru mari momente astronomice ale anului, alaturi de echinoctiul de primavara si cel de toamna si solstitiul de vara. Sambata seara, pe 21 decembrie, la ora 19.11, Soarele va intra in semnul Capricornului, marcand inceputul iernii astronomice sau solstitiul de iarna.
Aceasta este noaptea cea mai lunga a anului 2013. Este momentul cand planul determinat de centrul Soarelui si de axa de rotatie a Pamantului este perpendicular pe planul orbitei Pamantului, iar unghiul facut de razele soarelui cu orizontul la amiaza este cel mai mic. De la aceasta data, ziua incepe sa creasca, iar noaptea se scurteaza.

SOLSTITIUL DE IARNA 2013 - Semnificatii
Cuvantul "solstitiu" provine din latinescul "solstitium" ("sol" - soare, "sistere" - nemiscat). Solstitiul de iarna a fost, de-a lungul istoriei, prilej de numeroase sarbatori, festivaluri pagane si serbari religioase. La romani, el era asociat Saturnaliei, o sarbatoare in onoarea zeului roman Saturn, timp al distractiior, bauturii in exces si orgiilor, care se termina cu sacrificii umane.
In mijlocul lui decembrie, pe data de 25, romanii au calculat ca Soarele este la refluxul sau cel mai scazut. Imparatul roman Iulius Cezar a fost cel care a instituit Festivalul de Anul Nou pe 1 ianuarie, cu toate obiceiurile romane de Saturnalii.
Mai multe studii au evidentiat faptul ca pietrele de la Stonehenge dateaza, cu aproximatie, din 2050 i.Hr. si se presupune ca au fost astfel pozitionate incat lumina soarelui la apus sa cada intr-un anumit fel la SOLSTITIUL DE IARNA.

SOLSTITIUL DE IARNA 2013. Noaptea cea mai lunga a anului 2013 este cea din 21 decembrie, acest moment fiind marcat din punct de vedere astronomic sub titulatura de solstitiu de iarna. Este momentul cand planul determinat de centrul Soarelui si de axa de rotatie a Pamantului este perpendicular pe planul orbitei Pamantului, iar unghiul facut de razele soarelui cu orizontul la amiaza este cel mai mic. In consecinta, atunci cand in emisfera nordica are loc solstitiul de iarna, in emisfera sudica are loc solstitiul de vara (unghiul facut de razele soarelui cu orizontul la amiaza este cel mai mare), fiind ziua cea mai lunga din an.

Sursa : almanac.com , RTV.NET