Google a marchat si in acest an ziua de Halloween, sarbatorita pe 31 octombrie, printr-un doodle interactiv special in care o vrajitoare combina diverse ingrediente - oase, mere, otravuri sau capete de mort - pentru a crea potiuni.

xxx

Halloween este o sarbatoare de origine celtica, preluata astazi de multe popoare din lumea occidentala, ea raspandindu-se in secolul al XIX-lea prin intermediul imigrantilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sarbatorita in noaptea de 31 octombrie, desi in unele tari data sarbatorii variaza — de exemplu, in Suedia este sarbatorita in prima sambata din noiembrie. Numele provine din limba engleza, de la expresia All Hallows‘ Even, numele sarbatorii crestine a tuturor sfintilor, sarbatoare cu care Halloweenul a devenit asociat in tarile unde predomina crestinismul occidental — catolic si protestant, deoarece in aceste culte crestine, ziua tuturor sfintilor este sarbatorita pe 1 noiembrie. Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezinta Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sarbatori, copiii se mascheaza in vrajitori, mumii sau alte personaje si colinda pe la case intreband "Trick or Treat?"(Pacaleala sau dulciuri?), ca o amenintare ca daca nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsa. In alte tari, Halloween este serbat prin parade si carnavaluri.
Halloweenul in lume
Fiind una dintre cele mai vechi sarbatori din lume, Halloweenul este acum sarbatorit in foarte multe tari de pe glob, cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico si Regatul Unit, iar ocazional in unele parti ale Australiei si Noua Zeelanda. In America de Nord si Canada isi mentine cel mai inalt nivel de popularitate. In fiecare an, 65% dintre americani isi decoreaza casele si birourile pentru Halloween. Procentul este depasit doar de decoratiunile facute cu ocazia Craciunului. Halloweenul este sarbatoarea in care sunt vandute cele mai multe bomboane si este a doua sarbatoare dupa Craciun ca volum al vanzarilor globale.

(Sursa: Wikipedia)