it.bzi.ro: Vrei sa-ti dai "delete" de pe Internet? Uite ce trebuie sa faci!

Ai incercat vreodata sa scapi de conturile nedorite de pe internet? E mai greu decat pare. Daca mai punem la socoteala si ultimele zvonuri despre cum te spioneaza serviciile secrete, ai putea avea motive intemeiate sa vrei sa-ti stergi orice urma. Din pacate, o stergere totala a datelor e aproape imposibila, asta daca nu cumva ai vreun prieten hacker, dispus sa faca ravagii. Dar nu e imposibil sa-ti stergi singur cea mai mare parte a informatiilor referitoare la tine.
Site-ul JustDelete.me e primul loc pe care ar trebui sa-l vizitezi. A fost creat de un britanic si, in esenta, e o lista de informatii si link-uri catre cele mai cunoscute site-uri pe care poti avea conturi. Facebook, Amazon, Battle.net, eBay sau Dropbox sunt si ele prezente, alaturi de instructiuni care-ti explica exact ce trebuie sa faci. Fiecare site e incadrat de la simplu la dificil, in functie de cat de greu e sa iti stergi contul. Site-urile simple implica, de obicei, doar cateva click-uri. In cazul celor medii, trebuie sa parcurgi mai multi pasi, iar conturile greu de sters necesita sa contactezi departamentul de relatii cu clientii.
Atentie, insa! Exista si site-uri unde e imposibil sa iti stergi contul. Wikipedia, Wordpress, Steam, reteaua sociala Pinterest, Craigslist, aplicatia Evernote, EdX, GoDaddy, HackerNews, Netflix, MyOpenID sau Kik NU permit stergerea permanenta a datelor tale. In cel mai bun caz, iti poti curata profilul, dar acesta va ramane in bazele lor de date si ar putea fi gasit la cautari.
Mai e insa o speranta pentru astfel de cazuri. Le poti pacali. Tot ce trebuie sa faci e sa stergi toate informatiile de pe contul respectiv, sau sa dai altele la intamplare, apoi sa iti creezi o noua adresa de mail care sa o inlocuiasca pe cea veche. La sfarsit, tot ce mai ramane de facut e sa stergi si noua adresa.
O alta masura pe care ar trebui sa o iei e sa-ti stergi abonamentele la newslettere. Poti sa alegi varianta grea, pas cu pas, sau poti folosi o aplicatie. Si, bineinteles, nu uita sa-ti stergi si informatiile de pe motoarele de cautare. Pentru Google, poti intra folosi acest link.
Pe langa asta, ar mai trebui sa isi faci curat si prin calculator. Sterge cookie-urile, istoricul de browsing, sau programele care iti cer datele personale. Poti lua in considerare chiar si serviciile companiilor specializate in stergerea informatiilor. Abine este una dintre acestea. Produsul creat de ei se numesteMaskMe si te poate ajuta sa stai pe net sau sa faci cumparaturi fara sa iti dezvalui adresa reala de mail, numarul de telefon sau numarul cardului. Daca chiar vrei sa te faci nevazut, scapa insa de conexiunea la internet si ia-ti un dumbphone.
Resemneaza-te, insa! Indiferent de eforturi, tot mai raman informatii despre tine. Daca ai lasat comentarii pe blog-uri sau site-uri, daca cineva ti-a mentionat numele, daca exista poze cu tine in albumele prietenilor sau daca ai urcat poze pe internet si au ajuns pe diverse site-uri, trebuie sa accepti realitatea. Odata intrat pe net, e aproape imposibil sa iti stergi complet urmele.

sursa: yoda.ro