GANDUL : MARIA TANASE, aniversata de Google la 100 de ani de la nastere. Google Doodle pentru MARIA TANASE

MARIA TANASE, celebra cantareata de muzica populara, este omagiata de Google la 100 de ani de la nastere. Noul logo al Google o prezinta pe MARIA TANASE in timp ce canta. Totodata, in noul logo, prima litera din cuvantul "Google" este inlocuit cu chipul cantaretei romane desenat, in timp ce prima litera "o" este inlocuita cu un microfon la care artista interpreteaza un cantec.
. MARIA TANASE s-a nascut la Bucuresti, pe 25 septembrie 1913. Si-a facut debutul artistic pe scena teatrului de revista Carabus, condus de celebrul actor Constantin TANASE, in 1934. Aici a cantat, mai intai intr-un grup vocal, piese scrise de Nicolae Kiritescu, pe muzica compusa de Gherase Dendrino, Petre Andreescu si Elly Roman. A fost remarcata apoi de folcloristul Harry Brauner. Acesta a prezentat-o marelui muzicolog Constantin Brailoiu, intemeietorul Arhivei Internationale de Folclor de la Geneva. El este cel care a sfatuit-o sa-si formeze repertoriul muzical pornind direct de la izvoare. Dramaturgul Tudor Musatescu a indrumat-o sa inregistreze cantece din repertoriul propriu, in special din zona Olteniei, de unde era originar tatal sau. Cariera sa propriu-zisa a inceput in anul 1938, cand a prezentat un program de piese folclorice intr-o emisiune radiofonica.
Marele istoric Nicolae Iorga a invitat-o sa cante la inchiderea cursurilor de vara de la Valenii de Munte, in septembrie 1938. Acesta a numit-o "pasarea maiastra". In urma unei audiente la Hanul Ancutei, din al carei juriu faceau parte nume celebre ca Constantin Brailoiu, Mihail Jora, arhitectul George Cantacuzino, MARIA TANASE, acompaniata de maestrul Grigoras Dinicu, a fost aleasa in unanimitate sa reprezinte cantecul popular romanesc pe continentul american, la Expozitia Internationala de la New York (1939). Astfel, a cantat in fata presedintelui american H. Hoover, a lui Andre Gide, Yehudi Menuhin, Constantin Brancusi si George Enescu.
In octombrie 1940, cu ocazia unui turneu in Turcia, MARIA TANASE a fost desemnata cetatean de onoare al acestei tari. In perioada razboiului, alaturi de nume celebre ca George Vraca, dirijorul Ionel Perlea, MARIA TANASE a participat la spectacole pentru raniti, in spitale. In decembrie 1943, cu ocazia sarbatorilor de Craciun, a fost invitata sa cante in fata suveranilor Mihai I si Regina mama, Elena, a maresalului Ion Antonescu si a membrilor Guvernului roman.
Intre 1953 si 1961 MARIA TANASE a inregistrat nu mai putin de 24 de albume, din care patru in limba franceza. MARIA TANASE a incetat din viata la Bucuresti, pe 22 iunie 1963, la numai 50 de ani, fiind condusa pe ultimul drum de mii de oameni.