It.bzi.ro: Lucruri ilegale pe care le faci pe Internet fara sa iti dai seama

Chiar daca multi au senzatia ca Internetul e un "spatiu" absolut liber, unde fiecare se poate bucura de continuturile oricarui site, specialistii atrag atentia ca exista si legi care reglementeaza mediul virtual.
Asadar, internautii ar trebui sa fie mult mai atenti data viitoare cand vor alege sa descarce o fotografie sau sa blocheze reclamele, scrie Mashable.com.
Vezi mai jos care sunt 10 dintre cele mai frecvente lucruri ilegale pe care unii le fac pe Internet fara sa constientizeze ca este interzis:

1. Blocarea reclamelor

Desi pot fi deranjante, reclamele de tip pop-up sau unele bannere au totusi un rol important, intrucat ele "platesc" pentru continutul pe care utilizatorul in vede in mod gratuit, scrie sursa citata. Astfel, in anumite cazuri, blocarea lor prin diverse aplicatii poate fi ilegala.

2. Crearea de GIF-uri sau meme-uri

Chiar daca parodierea este legala, este ilegala folosirea materialelor aflate sub copyright, daca autorul nu si-a dat acordul.

3. Descarcarea de fisiere si utilizarea lor fara permisiune

Multi dintre internauti ignora complet faptul ca este ilegala copierea sau descarcarea fisierelor gasite cu ajutorul unei simple cautari pe Google. O astfel de actiune poate avea consecinte serioase daca proprietarul sau autorul fisierelor respective nu si-a dat permisiunea pentru download si distributie.

4. Conectarea la retelele Wi-Fi nesecurizate

Uneori, chiar daca retelele permit conectarea, acest lucru poate fi ilegal daca utilizatorul nu respecta anumite conditii impuse de furnizor. Spre exemplu, conectarea la reteaua Wi-Fi a unui restaurant poate fi ilegala daca nu esti client al localului.

5. Crearea de retele private virtuale pentru mascarea IP-ului

Potrivit sursei citate, acest lucru este ilegal, desi multi utilizatori din Romania il fac pentru a putea accesa anumite site-uri.

6. Crearea de conturi false pe retelele de socializare

Este ilegal ca un utilizator sa pretinda ca este altcineva pe Facebook sau Twitter, spre exemplu. Conturi care parodiaza trebuie sa precizeze in mod clar acest lucru, precizeaza mashable.com

7. Crearea de cont pe Facebook, sub varsta reala

In mod normal, minorii care nu au implinit 13 ani nu au voie sa-si faca un cont pe celebra retea de socializare. Acest lucru este precizat in sectiunea de Termeni si Conditii.

8. Inregistrarea unui domeniu al unui brand deja existent

O astfel de actiune este ilegala, iar proprietarul companiei respective poate actiona in instanta

9. Incarcarea pe YouTube a clipurilor aflate sub proprietate intelectuala

Este ilegala incarcarea de clipuri din concerte sau episoade din diverse seriale. Publicarea de continut aflat sub copyright este un delict.

10. Evitarea Paywall-urilor

Desi nu este prea dificil, trecerea de paywall-uri este ilegala. Asta pentru ca, practic, utilizatorul acceseaza gratuit un continut pentru care in mod normal ar trebui sa plateasca.

sursa: gandul.info