REALITATEA.NET: CLAUDE DEBUSSY. 151 de la nastere, sarbatoriti de GOOGLE. De ce place DEBUSSY

CLAUDE DEBUSSY. GOOGLE celebreaza 151 de ani de la nasterea marelui compozitor francez cu un logo special.
CLAUDE DEBUSSY. 151 de la nastere, sarbatoriti de GOOGLE. Debussy place deoarece, la audierea unor piese, melomanii descopera o noua conduita melodica si noi combinatii ritmice si armonice.
Pentru multi auditori, mai putin pregatiti prin lipsa de cunoastere a spa&tiului cultural al timpului, ascultarea Cvartetului de coarde, a pieselor "Preludiu la dupa amiaza unui faun" sau a celor "Trei nocturne", modernitatea melosului va soca cu siguranta judecata de valoare. S-ar parea ca muzica opereaza intr-o mare libertate de creatie.

Google celebreaza, joi, 151 de ani de la nasterea lui Claude Debussy, printr-un Doodle special. Claude Debussy s-a nascut pe 22 august 1862, in Saint-Germani-en-Laye, in Franta, intr-o familie de burghezi. Profesoara sa de pian, Maute de Fleurville, care studiase alaturi de Chopin, i-a descoperit talentul si l-a indrumat spre Conservatorul din Paris, unde Debussy a studiat 12 ani.

Inițial, Claude Debussy a vrut sa devina un virtuoz al pianului, dar a picat examenele de pian din 1878 si 1879 si a abandonat ideea. Un an mai tarziu, Debussy a participat la cursurile de compozitie ale lui Ernest Guiraud. Ajutat de Guiraud, Debussy a reusit sa castige locul al doilea la concursul Prix de Rome, in 1883, iar in 1884 a primit premiul I cu cantoneta "L‘enfant prodigue". Trofeul l-a ajutat sa obtina o bursa de studiu la Vila de Medici in Roma, timp de trei ani.

Muzica lui Claude Debussy a dus la apariția unui nou curent: impresionismul muzical, caracterizat prin desprinderea artei moderne de academismul tradițional. Debussy este considerat cel mai important compozitor de pian, de dupa Frederic Chopin. El a murit pe 25 martie 1918, in Paris.