AGERPRES: O expozitie dedicata Marginimii Sibiului a fost deschisa la MNTR
O expozitie dedicata Marginimii Sibiului s-a deschis marti, la Sala Acvariu a Muzeului National al Taranului Roman (MNTR).

Expozitia, care ilustreaza trecutul si prezentul zonei Marginimii Sibiului, punand in valoare traditii si aspecte mai putin cunoscute, prin expunerea a 200 de fotografii inedite, coincide cu inaugurarea de catre institutia muzeala si Asociatia Swiss WebAcademy a unui portal web dedicat regiunii.

"Este o expozitie dedicata unei zone matrice pentru noi romanii, Marginimea Sibiului", a spus directorul general al MNTR, Virgil Stefan Nitulescu, evidentiind efortul realizat de familia dr. Laurent si Daniela Chrzanovski, initiatorul proiectului.

La randul sau, arheologul Laurent Chrzanovski si-a exprimat speranta ca acest proiect sa se maturizeze, zona Marginimii reprezentand un adevarat tezaur moral si etnografic, care va fi promovat la nivel national si international.

"Paradoxal, Marginimea a fost foarte mult cercetata de catre arheologi si etnologi inainte de 1989, dar care, uitata un timp, se relanseaza acum, zona devenind, din ce in ce, una tot mai urbanizata", a spus dr. Chrzanovski.

Daniela Chrzanovski, directorul Asociatiei Swiss WebAcademy, a afirmat ca "prin punerea noilor tehnologii in slujba civilizatiei", "portalul lansat marti incearca sa creioneze o imagine profunda si completa a Marginimii Sibiului": istorie, traditii, mestesuguri, port popular, gastronomie, turism.

Ea a marturisit ca "in Marginime fiecare raspantie e un colt de rai si fiecare loc pe care calci ascunde o comoara", farmecul locurilor facandu-i pe sotii Chrzanovski si pe membrii echipei acestora sa poposeasca adesea "in mijlocul acelor oameni fascinanti care reusesc sa pastreze vii atat de multe lucruri din istoria acelor locuri".

"Am creat chiar si o biblioteca a zonei, iar fiecare sat va avea o ‘fereastra‘ speciala", a spus Daniela Chrzanovski, amintind ca exista peste 4.000 de fotografii din Marginime care au fost digitalizate.

Website-ul www.marginimeasibiului.com este proiectat sa devina, in exclusivitate, o adevarata arhiva online de fotografii si documente istorice provenind din institutii partenere, care va ilustra faptul ca teritoriul Marginenilor, patria lui Octavian Goga si a lui Emil Cioran, tinut al oierilor, care isi duceau turmele pana in Moldova si Crimeea, a pastrat si a conservat traditii unice, ansambluri naturale si monumentale de exceptie.