Gandul: Fenomenul World of Tanks : Cum au reusit romanii sa spulbere o intreaga armata maghiara de tancuri in Africa: "I-am scos de pe harta"
Ca niste fantome cenusii de otel, tancurile se misca greoi prin pacla deasa care se ridica peste ruinele fumegande ale orasului: sunt sapte tancuri romanesti, ai caror comandanti se pregatesc de cea mai importanta lupta a vietii lor. La cativa kilometri distanta, din celalalt capat al Ruinburgului, inamicul a plecat deja la atac: sapte tancuri maghiare, de culoare verde-oliv, pornesc in batalie exact ca intr-un roman de Sven Hassel: in huruit de motoare ambalate la maximum si zanganit rece de senile.
Suntem in anul 2013. Romania - asa cum o stim noi - a fost cucerita in intregime. Transilvania a ajuns o bogata provinicie germana, iar Moldova si Muntenia se afla sub dominatie turca.
Cel putin asa arata harta celui mai popular joc video de pe planeta, din acest moment - World of Tanks (WoT): o lume virtuala a tancurilor care aduna peste 65 de milioane de jucatori. Printre acestia, si cateva zeci de mii de romani. Peste 21 de mii, daca am lua in considerare doar "like"-urile date paginii de pe Facebook a World of Tanks Romania.
Clanurile
Cei mai experimentati jucatori s-au grupat in clanuri. Scopul: cucerirea de teritorii. Teritoriile iti aduc galbeni, iar galbenii ii poti folosi pentru a cumpara tunuri, obuze, senile si placi de blindaj. Sau, pur si simplu, alte tancuri. "Este un fel de Ev Mediu, dar cu tancuri", recunoaste distinsul domn cu par carunt si ochelari care s-a asezat in fata mea la o terasa din Brasov. "Cuceresti, jefuiesti sau faci aliante cu alte clanuri", adauga acesta. Poarta un tricou lejer, cu guler si cu dungi alb-negre orizontale, o pereche de blugi si pantofi usori, de vara. In lumea reala il cheama Cristi si e militar de cariera. In lumea World of Tanks (WoT) il cheama Skro Skyros si este comandantul unuia dintre cele mai bune clanuri romanesti - The Romanian Rebels. Recent, "Rebelii" au reusit sa obtina un onorabil loc 50 in topul clanurilor europene - cea mai buna clasare romaneasca - in conditiile in care stasticile WoT numara, la aceasta ora, 18 113 de clanuri inregistrate doar pe serverele din Europa.
"La noi, in clan, media de varsta e destul de ridicata", spune Cristi/Skyros. Ochelarii si mustata carunta dau o anumita greutate vorbelor sale. La masa ni s-a alaturat Dorin, un domn inalt cu par alb si mustata tunsa regulamentar. Poarta un tricou alb sport, o pereche de pantaloni scurti din doc, cu buzunare laterale si de culoarea bej-kaki si adidasi. La fel ca si Cristi, Dorin e tot artilerist. Ceilalti membri ai clanului il cunosc sub numele de "ursu_lenes", o porecla care nu are nici o legatura cu felul in care isi duce la indeplinire misiunile de lupta in lumea virtuala a tanchistilor. Aici, Dorin joaca importantul rol de "diplomat" al clanului : ia legatura cu alte clanuri si stabileste aliante si tratate de non-agresiune. "Punem la cale zonele de influenta", recunoaste el. Si, cu exceptia, poate, a Antarcticii, zonele de influenta sunt deja stabilite.
In lumea reala, World of Tanks este detinut de WorldGaming o companie din Bielorusia care acum are birouri imprastiate in intreaga lume, de Londra pana la Sidney, via Nicosia. La fel ca birourile, serverele care gazduiesc bataliile sunt si ele raspandite pe aproape toate continentele: din Europa pana in partea asiatica a Rusiei, Statele Unite sau Oceania.
La inceputul acestui an, unda de soc a lovit si Romania. Pe 30 ianuarie, Instra Corporation, o societate cu sediul social inregistrat la o casuta postala din Melbourne, Australia, a achizitionat domeniul tanchist.ro. De atunci a si inceput o campanie masiva de recrutari, materializata prin reclamele la TV si de pe internet care ii tot indeamna pe jucatori sa "infrunte puterea otelului". Fascinati de posibilitatea de a manevra o bestie metalica prin bogatele holde ale Ucrainei sau - dupa caz - prin ruinele unui oras german - jucatorii (romani si de pretutindeni) continua sa se inroleze.
Printre jucatori se numara si "stapanul absolut" (din lumea reala) al World of Tanks: belarusul Victor Kislyi, CEO al WorldGaming, el insusi un .gamer. "Noi, jucatorii inveterati, am fost mereu pasionati de tematica militara", recunoaste Kislyi intr-un interviu publicat pe forumul acestui joc. "Fiecare model de vehicul din WoT pastreaza cu fidelitate toate caracteristicele tehnice ale vehicului din viata reala", spune Kislyi. "Procesul incepe cu o echipa de cercetatori si conslutanti istorici care petrec zile intregi prin biblioteci si muzee, cautand cat mai multe referinte. Apoi, vine randul programatorilor". Acestia iau in considerare fiecare centimetru patrat de blindaj suplimentar, caracteristicile fiecarui obuz perforant, ori felul in care montarea unui tun mai puternic afecteaza tinuta de drum sau propulsia. Astfel, pentru a contracara un vehicul din WoT, un jucator trebuie sa adopte acelasi tip de tactici pe care un militar adevarat le-ar adopta intr-o lupta reala. Sau, altfel spus, daca esti militar de cariera si joci WoT, pornesti deja cu un mic avantaj. Regula care se confirma cel putin in cazul jucatorilor din Romania.
"Ne-am mai batut cu niste maghiari. Ei ne-au provocat, dar i-am batut mar. I-am scos de pe harta !"
"Inainte de fiecare batalie facem briefing de analiza", spune Cristi, militarul de cariera care conduce un intreg regiment in WoT. "Vedem configuratia terenului, campurile obligatorii de trecere si ce tancuri sa folosim in functie de aceste caracteristici", spune el. "Skyro" a luptat pana acum in 28 831 de batalii. A iesit victorios in 13 958. A fost decorat cu nu mai putin de 47 de medalii (din 67 posibile). Clanul sau detine 5 provincii in Nordul Africii, undeva in Libia. Aici, nevoia i-a transformat pe romani in veritabili asi ai luptelor duse in desert. "Ne-am batut nu niste nemti in Estul Africii sapte seri la rand", spune Cristi. Ii atacam noi, apoi ne atacau ei. La un moment dat, au luat legatura cu noi si ne-au intrebat: ‚Ce aveti cu noi?’ Pana la urma s-a terminat la egalitate si am ramas prieteni. In rest, ne-am mai batut cu niste maghiari. Ei ne-au provocat, dar i-am batut mar. I-am scos de pe harta !"
"Contele" si "Maniacii"
"Rebelii" continua lupta si spera la ziua in care vor elibera provinciile romanesti de sub jugul germano-turc. Regiunea "Valahia", de pilda, este una dintre cele mai bogate din Europa. Pentru a "debarca", insa, in Europa, trebuie sa infrunti clanuri mult mai puternice, cu mult mai multi "galbeni". Creatorii jocului au lasat insa o portita deschisa gamerilor inraiti: "galbenii" virtuali pot fi cumparati cu euro reali. Portita poate fi insa deschisa si din cealalta parte: gamerii inraiti au posibilitatea de a castiga "euro reali" din competitii speciale.
O parte din membrii clanului "Romanian Rebels" joaca in "Liga Mare. Mai exact, in ESL - EsportsLeague, sectiunea World of Tanks. Cei mai buni jucatori au posibilitatea sa se califice mai departe, in Liga Pro, unde premiile se acorda in euro, reali. In fiecare weekend au loc concursuri cu premii de 1 000 - 2000 de euro acordati echipei castigatoare. Marele Premiu este de 50 de mii de euro.
"Aici, in ESL, te antrenezi, pur si simplu. E ca un poligon de incercare", spune Catalin. In lumea reala, lucreaza in biroul cu aer conditionat al unei mari companii de retail. In lumea WoT, Catalin e cunoscut sub numele "Contele" si este comandant-adjunct al "Rebelilor". Joaca in prima divizie din ESL unde formeaza o echipa cu alti sase tanchisti, alesi pe spranceana. Echipa se numeste Homicidal Maniacs. In urma cu cateva saptamani, "Maniacii" au ratat "la mustata" calificarea in Liga Pro, fiind invinsi, dupa 5 batalii, de o puternica formatiune de blindate maghiare - eternii rivali ai Rebelilor. Prima batalie s-a dat printre muntii de moloz ai Ruinburgului, unde romanii au venit cu o strategie gresita, in urma careia au cazut in cateva ambuscade cumplite pe strazile stramte din jurul Catedralei. Si-au luat, insa, revansa, in batalia pentru Himmelsdorf. Aici, ei au adoptat o tactica mai defensiva, mult mai potrivita unei lupte de strada. In cele din urma, Maniacii aveau sa fie invinsi, la limita, cu 2-3.
Meciul a fost transmis si comentat in direct pe un site video specializat, care difuzeaza zilnic astfel de turnee.
Momentan, lupta pentru dominatie globala mai are de asteptat. Cei care se inregistreaza pe un server de pe un continent nu se pot confrunta cu alti concurenti, de pe alte continente. De exemplu, un jucator din Romania inca nu se poate duela cu un canadian care are cont pe un server nord-american sau cu un malaiezian inregistrat pe un server din Oceania.
Dar sa nu ne facem iluzii. Cei mai multi jucatori inregistrati sunt oricum rusii - in jur de 15 milioane. In medie, un jucator are in garaj circa 10-15 tancuri. Incercati sa va imaginati o lume - fie ea si virtuala - cu 150 de milioane de tancuri rusesti. Si asta doar in Europa.